Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

29 Ogos 2013

Di Sampingmu [8]

HARI ini Adelia Qaisara nampak cantik dengan baju kurung moden berwarna merah hati yang diperbuat daripada kain kapas. Baju ini adalah pemberian Dhia sewaktu mereka keluar membeli-belah tempoh hari.

Mereka baru sahaja selesai makan. Lagi satu jam setengah, mereka akan meneruskan kuliah. Malas mahu pulang ke rumah, jadi mereka hanya makan di kantin kampus. Mereka duduk di sudut kiri kantin itu, di bahagian paling luar sekali. Seperti biasa, keempat-empat gadis itu menjadi santapan mata-mata nakal pelajar di kantin itu.

“Korang dah fikir nak praktikal dekat mana?” tanya Hannah. Dia sudah mula risau memikirkan penempatan untuk latihan industri yang bakal dihadapi semester depan.

“Belum,” jawab Nadhira. Kertas-kertas disimpan ke dalam sebuah fail. Sebagai seorang pembantu wakil kelas, dialah yang patut menguruskan tugasan-tugasan yang mesti dihantar pada waktu yang ditetapkan.

“Aku risaulah. Susah hati. Tak tahu nak praktikal dekat mana. Dekat rumah aku ada kilang elektronik, tapi diorang cakap diorang tak ambil budak paktikal. Kalau lain, jauh sikit dari rumah. Risau betullah,” keluh Hannah.

“Kau ingat kau sorang je tak ada tempat? Aku pun tak ada! Ada ke Annur suruh aku praktikal dekat company Abah aku. Abah aku bukak ladang, food marketing, merchandise. Nak praktikal macam mana? Jadi pengembala lembu?” soalnya dengan ketawa.

“Eh, boleh jugak tu. Jaga lembu, lepas tu key in la dalam komputer. Jumlah lembu berapa, umur lembu-lembu tu berapa. Ada kaitan dengan komputer, apa?” Annur merancakkan suasana dengan lawaknya.

“Hisyy! Annur ni! Kita buat programming, internal and external berkaitan komputer, elektrik dengan elektronik. Bukannya kita ambil kos merchandise and yang berkaitan dengan business,” balas Nadhira setelah dia berhenti ketawa.

“Entah! Apalah Annur. Sesat ke man pun tak tahu dah ni,” tokok Hannah.

Mereka ketawa sekali lagi. Tiba-tiba sahaja telefon Adelia Qaisara berbunyi, menamatkan perbualan empat sekawan itu.

“Assalamualaikum. Dhia!” jawabnya ceria setelah menekan butang ‘answer’.

“Akak! Tak call Dhia pun, kan?” rajuk gadis itu setelah menjawab salam Adelia Qaisara.

“Akak busy la, Dhia. Akak banyak assignment. Nak dekat mid semester break, tu yang kena banyak buat kerja tu,” jawabnya jujur. Terdengar tawa gadis itu.

“Dhia buat apa tu?”

“Dhia nak keluar dengan Mama kejap lagi. Mama tengah siap. Tadi kawan Mama datang, tu yang lambat bersiap. Orang muda bersiap lagi cepat,” balas Dhia.

“Bila Akak cuti? Bolehlah kita pergi dating.”

Adelia Qaisara tergelak. Macam-macamlah Dhia ni.

“Lagi dua minggu. Cuti dua minggu. Lepas tu sambung balik. Sebulan. After sebulan, baru cuti panjang. Lama sangat cuti. Dua bulan. Tak tahu nak buat apa,” jelasnya.

“Alahh.. best la cuti lama! Kerjalah dekat company family Akak. Banyak cawangan restoran, ladang Uncle Salleh. Kannn?”

“Ha’ah. Akak pun fikir nak kerja. Tapi tak tahulah macam mana. Kalau rajin. Haa.. kucing macam mana? Dia dah boleh makan ke tak?”

“Kucing? Okay je. Dia makan banyak sangat. Akak nak tahu, sampai je rumah hari tu, dia pandai je ke dapur. Kenapa?”

“Tak. Semalam.. err.. tak ada apa-apalah,” Adelia Qaisara tidak menghabiskan ayatnya.

“Akak, Mama dah siap. Dhia pergi dulu, okay! Nanti Dhia call akak lagi. Take care,” ujar gadis itu.

Talian dimatikan. Habis tu, semalam Adam Farhan cakap.. pelik! Takkanlah apa yang Annur cakap tu betul?

“Kenapa Sara? Buat muka pelik je,” tegur Hannah.

“Adik Mister Korea call?"

“Mister Korea?!!” soal Annur dan Hannah serentak.

Lupa pulak nak beritahu pasal Adam Farhan dekat budak berdua ni.

“Mister Korea tu.. anak kawan Abah aku. Kawan Abah aku tu orang Korea. Kahwin dengan orang Malaysia. Ada dua orang anak. Cuti hari tu baru aku jumpa diorang sekeluarga,” jelas Adelia Qaisara.

Mereka berdua mengangguk.

“So?” tanya mereka lagi.

“So.. aku kenalah jadi tour guide. Anak bongsu diorang tu, Dhia Syaqirah Lee tak ada kawan kat semenanjung ni. Diorang baru pindah dari Sabah,” tambahnya.

“Abang dia pulak? Mesti handsome, kan? Kacukan,” Nadhira semakin berminat.

“Nama dia Muhammad Adam Farhan Lee. Not bad. Handsome,” jawab Adelia Qaisara.

Baru sahaja mereka ingin bertanya lanjut, kelihatan kelibat Hadrami datang menghampiri. Ditariknya sebuah kerusi dan duduk di meja yang masih kosong, bersebelahan dengan Adelia Qaisara dan rakan-rakannya. Sempat dia tersenyum, memandang wajah gadis itu.

“Dah makan ke, Sara?” tegurnya.

“Dah,” jawab Adelia Qaisara turut tersenyum.

Hadrami membuka begnya. Sebuah buku dikeluarkan dari dalam beg.

“Nah. Untuk awak. That day awak cakap nak buku ni, kan? Nasib baik saya ada simpan lagi.”

Buku tadi dihulurkan kepada Adelia Qaisara.

“Eh, saya cakap je. Berapa, eh?” tanya Adelia Qaisara setelah menyambut buku itu.

“Saya dah pakai pun buku tu. Berconteng-conteng lagi. Takkan nak jual pulak. Ambillah. Free je,” ujar Hadrami.

“Tak apa ke Hadif?”

Hadrami mengangguk. Buku itu dibukanya. Tertera nama Muhammad Hadif Hadrami bin Abdul Karim yang ditulis menggunakan pen biru.

“Thanks, Hadif. Terima kasih banyak,” tambahnya lagi.

Melihatkan senyuman Adelia Qaisara, Hadrami ikut tersenyum. Berharap agar suatu hari nanti pemilik senyuman itu menjadi miliknya. Seketika kemudian, terdengar bunyi orang yang menghentak-hentak kerusi berhampiran mereka. Patutlah. Syakilla and the gang. Adelia Qaisara hanya menjungkit bahu. Begitu juga dengan tiga lagi rakan baiknya.


 
ADAM FARHAN meletakkan kereta di dalam tempat letak kereta. Ada tiga lagi kereta yang terparkir elok di sebelah keretanya, Audi A5 keluaran tahun 2009 berwarna putih. Sebuah kereta lagi yang baru sahaja dipandu, juga miliknya iaitu E92 BMW M3 Coupe. Dan dua buah kereta lagi iaitu Toyota Camry dan Toyota Lexus RX 350 adalah milik bapanya. Sengaja rumah itu dipenuhi kereta, demi memudahkan keluarga itu bergerak.

Setelah meletakkan kereta, Adam Farhan keluar dari kereta. Dia berjalan menuju ke arah ahli keluarganya sedang duduk beriadah. Dia duduk dan meletakkan briefcasenya ke kerusi yang masih kosong.

“Dah solat?’ tegur Datin Hafizah. Secawan teh panas dituangkan ke dalam cawan.

“Dah, Ma. Habis jumpa clients tadi, terus singgah masjid. Banyak kerenahlah diorang tu,” keluh Adam Farhan. Teh panas disisip ke bibir perlahan.

“Macam mana? Diorang setuju ke nak beli barang-barang kita?” tanya bapanya pula.

“Setuju. By next month, diorang ambil barang tu. Semuanya litar yang basic je kan?”

Datuk Salleh hanya mengangguk. Mereka sudah terbiasa berbahasa Melayu di rumah. Ada kalanya sahaja mereka berbual dalam bahasa Korea.

“Sudahlah tu. Jangan asyik bercakap pasal kerja je. Sebab itulah Han ni tak ada girlfriend sampai sekarang,” tegur Datin Hafizah.

“Betul cakap Mama tu. Tak sabar Dhia nak ada anak saudara. Rasanya umur abang ni memang dah layak kahwin,” celah Dhia.

“Tak habis-habis kahwin. Kalau macam tu, Mama jelah yang carikan,” jawabnya bersahaja.

“Alahh.. Abang tu memilih sangat. Nak tunggu puteri kayangan ke?”

Adam Farhan menjuihkan bibir.

“Macam manalah kalau ada isteri nanti? Asyik kerja je Han ni,” bapanya pula mencelah.

“Tengoklah papa ni. Papa ada syarikat, papa ada family. Tapi papa boleh bagi masa sama rata.”

“Nanti Han dah kahwin, Han kurangkanlah kerja Han. Janganlah risau,” jawab Adam Farhan.

“First time tengok Abang tak lari bila cakap pasal kahwin. Ada Kak Sara, Abang tak nak. Punyalah cantik, baik, sopan. Tapi Abang still tak nak. Pelik betul,” adiknya cuba menyampuk.

Adam Farhan ketawa.

“Since when I told you so? Did I said no? Tak, kan?” jawabnya tergelak.

“That’s mean.. Abang setujulah! Betul tak? Maknanya.. Kak Sara bakal jadi kakak ipar Dhia!” jerit Dhia, gembira.

“Mama, Papa.. Han serahkan semua ni pada Mama dengan Papa. Han nak arrange sendiri, Han tak reti,” ujarnya sebelum berlalu masuk ke dalam rumah.

Dato’ Hisyam, Datin Hafizah dan Rania tersenyum gembira. Nampaknya anak lelaki mereka bakal menamatkan zaman bujangnya. Kini, tinggal keluarga Tan Sri Salleh sahaja.

“Malam ni, kita ke rumah Salleh. Abang tak sabar nak bagitau dia berita ni. Tapi bila Sara balik bercuti?” ujar Dato’ Hisyam ceria.

“Tadi Dhia ada call Kak Sara. Lagi dua minggu, Kak Sara cuti mid semester. Dia cuti dua minggu. Lepas tu, dia balik Ipoh, untuk final exam. Dia cuti sem dua bulan, tau Papa, Mama. Sambung terus praktikal.”

“Eh, bagus sangatlah tu. Mungkin kita boleh tunangkan diorang dulu, sebulan lepas tu, nikah je. Budak Sara tu belajar lagi. Kalau dia tak nak buat walimatul urus pun tak apa. Kita nikahkan kecil-kecilan. Lepas dia habis belajar, baru kita buat kenduri,” cadang Datin Hafizah.

Mereka semua mengangguk serentak.

Di dalam rumah, Adam Farhan berbaring di katilnya. Termenung, memikirkan tentang Adelia Qaisara. Bersetujukah dia? Dalam rasa gembira, dadanya berombak-ombak. Menahan gelora debaran yang mula menjentik tangkai hati. Ya Allah, permudahkanlah urusanku ini, doanya dalam hati.



MALAM itu, mereka berkunjung ke rumah Adelia Qaisara. Keluarga Dato’ Hisyam makan malam di rumah Tan Sri Salleh. Usai sahaja makan malam, mereka duduk di ruang tamu. Dato’ Hisyam ingin menyuarakan hasrat sebenar tujuan kedatangan keluarganya.

“Sebenarnya, Salleh. Kami sekeluarga datang ada tujuan,” Dato’ Hisyam memulakan perbincangan mereka.

“Hal apa? Cakaplah. Aku naik panik ni,” seloroh Tan Sri Salleh. Mereka semua ketawa.

“Kami berterus-terang jelah, ye? Sebenarnya.. anak teruna kami ni nak meminang anak dara Kak Imah, Abang Salleh,” Datin Hafizah berterus-terang. Malas mahu berbasa-basi. Membuang masa.

Tan Sri Salleh dan Puan Sri Fatimah berpandangan sesama sendiri.

“Eh, betul ke ni? Terperanjat saya,” jawab Tan Sri Salleh. Dia tersenyum. “Sebenarnya, kami tak kisah. Kenalah tanya Qaisara dulu.”

“Betul tu. Kami pun berkenan dengan Han. Tapi, kalau Qaisara tak setuju, tak boleh nak paksa. Esok pagi, saya telefon dia. Tanyakan. Kalau dia setuju, alhamdulillah,” tokok Puan Sri Fatimah.

Adam Farhan hanya tunduk. Segan mahu bertentangan mata dengan keluarga Adelia Qaisara.

“Tadi Nia ada telefon Sara. Kata dia, lagi dua minggu dia cuti. Kalau jadi, kita boleh tunangkan diorang masa dia cuti tu,” Datin Hafizah memberikan pendapat.

“Itulah. Akak pun fikir macam tu. Nanti, akak bagitaulah apa jawapan Qaisara. Lagi cepat, lagi bagus,” tokok Puan Sri Fatimah.

Mereka sama-sama ketawa. Gembiranya mereka. Bakal menyatukan anak mereka berdua sesama sendiri. Makin kukuhlah persahabatan yang lama tercipta.

“Eh, minumlah,” pelawa Tan Sri Salleh.

Di Sampingmu [7]

ADELIA QAISARA menyandarkan tubuhnya ke sofa. Dia duduk di lantai. Ibu dan bapanya baru sahaja menelefon, memberitahu mereka sudah sampai di rumah. Barulah lega rasa hatinya. Rakan-rakan yang lain, masih tidur. Dia membuka laman sosialnya. Facebook.

“Eh! Adam Farhan upload gambar,” katanya sendirian. Dibawanya cursor ke arah gambar itu. Ada dua perempuan bersama dengannya dalam gambar itu. Adelia Qaisara mencebik. Internet lambat, getusnya.

Kepalanya diletakkan ke meja sementara menunggu gambar itu menjadi semakin clear. Apabila mengangkat kepala, terkejut beruk dirasakannya. Caption pun bukan main. ‘Me, Dhia and The Princess of Kitties’. Ramai yang menekan butang like dan menambah komen di bahagian bawah gambar itu. Macam-macam.

Ada yang bertanyakan siapa Princess of Kitties itu. Adakah teman wanita Adam Farhan? Atau pun hanya kawan? Public figure seperti Adam Farhan memang ramai peminat. Sudahlah kacak, bakatnya memang tiada tara. Tapi Adam Farhan ni dah ada kekasih ke? Atau pun tak ada? Maklumlah, orang gila kerja macam dia memang begitu. Dahulu, Adam Farhan merupakan model terkenal. Kini, dia sudah kurang melakukan aktiviti sebagai model memandangkan dia sibuk dengan kerjayanya. Cuma sesekali, dia bersetuju untuk menjadi duta iklan di papan-papan iklan dan majalah. Adelia Qaisara tidak mengambil tahu langsung tentang Adam Farhan. Yang dia tahu, Adam Farhan adalah anak kawan baik bapanya. Dia juga merupakan C.E.O. dan Pengurus Projek di syarikat Dato’ Hisyam. Itu sahaja.

Adelia Qaisara mengetuk-ngetuk dahinya dengan buku limanya. Matanya dipejamkan. Kenapa perlu memikirkan tentang jejaka itu? Siapa dia? Sejak bila aku jadi penyibuk ni? Adelia Qaisara membuka mata. Hampir terjerit dia melihat Annur yang berada di depan mukanya.

“Annur! Terkejut aku! Tampar kang nak?” marahnya sambil mengurut dada.

Annur duduk di sofa yang bertentangan dengan Adelia Qaisara. Terbahak-bahak dia ketawa sambil memegang perut.

“Kau gila ke? Dari tadi ketuk-ketuk kepala. Tak sakit ke?” Annur bertanya setelah tawanya reda.

“Tak ada apa-apalah. Saja nak ketuk kepala. Dah lama otak tak berjalan. Kau nak rasa?” dia ingin bangun, cepat-cepat Annur menahannya.

“Tak payah, tak payah. Kau tengok apa tu?” dia duduk di sebelah Adelia Qaisara. “Eh, siapa ni?”

“Anak kawan Abah aku. Ini Dhia. Dhia Syaqirah. Sedapkan nama dia? Ni abang dia, Muhammad Adam Farhan. Yang cantik, yang comel ni nama dia Adelia Qaisara,” balasnya tergelak.

“Perasan je lebih budak Adelia Qaisara ni. Eh, handsomenya. Lawa adik dia. Nama pun sedap,” puji Annur.

“Kacukan Korea – Melayu. Memang lawa pun. Mama dengan papa dia pun handsome, lawa. Anak orang kaya pulak tu,” tokok Adelia Qaisara.

“Kau pun kaya jugak. Siapa yang Korea dari family dia?”

Satu persatu gambar Adam Farhan dibeleknya.

“Papa dia. Diorang pun fasih cakap Korea. Hari tu aku keluar dengan diorang, diorang bawak aku pergi makan makanan Korea. Best ada family campur-campur ni.”

Annur mengangguk. Matanya terhala pada gambar-gambar Adam Farhan yang gayanya tidak kurang seperti seorang model. Berbalik semula pada gambar Adelia Qaisara bersama dua beradik itu. Adelia Qaisara tidak sampai mencecah bahunya pun.

“Aku macam pernah tengok la muka dia,” kata Annur.

“Aku pun rasa macam tu. Tapi tak ingatlah dekat mana,” jawab Adelia Qaisara.

“Kau tak minat ke kat dia? Handsome habis. Dia baik tak?” tanya Annur lagi.

“Amboi.. berminat nampak! Dia tak banyak cakap pun dengan aku. Hari tu dia cakap dengan aku pun tanya pasal kucing. Adik dia yang nak kucing aku. Kesian kat Dhia. Aku bagilah,” tutur Adelia Qaisara. “Kau dah solat?” tanya Adelia Qaisara.

“Yelah! Lupa pulak aku. Aku naik dulu, solat. Kejap lagi kita turun, kita pergi beli makanan kat kedai depan tu. Hannah dengan Nadhira tidur lagi.”

Adelia Qaisara menghantar langkah kaki Annur dengan pandangan mata. Dia bangun, ingin bersiap.



SEMASA memesan makanan, mata mereka berdua jatuh pada lima orang manusia yang duduk di sebelah meja mereka.

“Hai Annur,” sapa salah seorang dari mereka. Adelia Qaisara hanya menerima jelingan tajam daripada orang itu.

“Syakilla. Makan kat sini jugak ke?” Annur cuba berbasa-basi. Adelia Qaisara langsung tidak peduli akan Syakilla dan rakan-rakannya. Ada satu panggilan dari nombor yang tidak dikenali.

“Annur. Kejap. Ada call. Tunggu kejap, eh?” ujar Adelia Qaisara sambil menepuk bahu Annur perlahan.

Annur mengangguk. Adelia Qaisara bangun dan berjalan keluar daripada gerai itu.

“Assalamualaikum,” sapanya setelah menekan butang ‘answer’.

“Waalaikumussalam.”

Lelaki! Siapa?

“Ya. Cari siapa?” soalnya sopan.

“Ini.. hmm.. abang. Err.. I mean Adam Farhan. Abang Dhia,” jawab lelaki itu.

Adelia Qaisara terlopong. Nak apa pulak mamat ni? Tiba-tiba je call.

“Oh.. kenapa, eh? Tiba-tiba je call. Terkejut saya.”

Terdengar lelaki itu ketawa. Jantungnya seolah-olah ingin melompat keluar dari sangkarnya.

“Tak ada apa. Saja. Kucing awak tu. Tak makan. Kenapa, eh?”

Kenapa bukan Dhia yang menghubunginya?

“Yeke? Awak cuba bagi makan dalam kuantiti yang sikit. Nanti dia makanlah. Baru lagi agaknya.”

“Tuan dia dah makan?” soal Adam Farhan.

Adelia Qaisara tersengih-sengih.

“Tengah order makanan. Tapau je,” jawabnya.

Baru sahaja dia ingin meneruskan percakapan, bahunya ditepuk Annur. Adelia Qaisara mengangkat sebelah tangan, menunjukkan isyarat tunggu sekejap kepada Annur. Annur hanya mengangguk.

“Err.. saya nak balik dulu. Makanan dah siap beli. Thanks for calling,” katanya lagi.

“If so, I’ll call you next time. Take care. Don’t forget to save my number,” pesan Adam Farhan sebelum memutuskan talian.

Adelia Qaisara menggaru kepala. Nak save nama apa? Full name? Skema sangat tu. Dia berfikir-fikir sejenak. Dagunya digosok-gosok dengan hujung jari. Mister Korea. Save. Laju sahaja dia berjalan ke arah motosikalnya. Annur sudah setia menanti.

“Siapa call?” tanya Annur.

“Mr. Lee,” jawab Adelia Qaisara tergelak.

“Mister Lee mana pulak ni?” tanyanya hairan. Setahu dia, hanya pensyarah mereka sahaja yang bernama Lee.

“Muhammad Adam Farhan Lee bin Ahmad Hisyam Lee,” sebutnya sebiji-sebiji.

Annur ketawa.

“Cakaplah awal-awal mat Korea tu yang call. Apa dia nak?”

“Hari tu, adik dia mintak kucing kat aku. Tadi dia call, dia kata kucing tu tak nak makan. Tu yang dia call tu. Risau kucing tu mati agaknya,” jawab Adelia Qaisara. Dia menghidupkan enjin skuternya. Annur naik di bahagian belakang.

“Jangan-jangan tu alasan je kot. Entah-entah dia yang nak dengar suara kau. Dia cakaplah kucing tu sakit,” Annur cuba meneka.

“Jangan mengada-ngadalah. Tak ada maknanya. Dia tu bukanlah peramah sangat,” tukas Adelia Qaisara.

Motosikal itu mula bergerak meninggalkan kawasan kedai makan itu.



ADAM FARHAN tersenyum sendiri. Sorry, Adelia. Kucing awak sihat. Mula terbayang akan wajah gadis cantik itu. Dia sopan, lemah-lembut, menghormati orang tua, manis bertudung, comel dan pandai memasak. Mendengar suaranya sahaja, Adam Farhan merasakan kedamaian di sudut hatinya. Senyuman dan gelak tawa gadis itu sudah cukup membuatkan hatinya dilanda badai yang mengasyikkan. Inilah kali pertama dia merasakan perkara sebegitu semenjak cintanya ditolak oleh Diana.

Farah Diana dan Adelia Qaisara. Masing-masing mempunyai nama yang berbeza, namun memiliki aura yang lebih kurang sama. Adelia Qaisara bertudung dan dia juga pandai memasak. Suatu ketika dahulu, sewaktu sebaya dengan Adelia Qaisara, Diana masih belum tahu memasak. Katanya dia sudah ada pembantu rumah. Mengapa perlu bersusah payah memasak? Adam Farhan hanya mengiakan. Kedua-dua mereka juga berbeza sikap. Diana lebih suka keluar dengannya berdua dan tidak hairan jika kulit mereka bersentuhan. Lain pula dengan Adelia Qaisara. Sewaktu dia mengambil kucing dari tangan gadis itu, cepat-cepat gadis itu melarikan tangannya daripada pegangan Adam Farhan.

Adam Farhan masih tersenyum. Ya Allah, jika benar dia untukku, dekatkanlah hatinya dengan hatiku. Jika dia bukan milikku, damaikanlah hatiku dengan ketentuanMU, bisik hatinya. Saat itu juga, lagu Permata Yang Dicari nyanyian DeHearty berkumandang dari corong radio. Seperti memahami apa yang sedang difikirkannya, pengacara saluran itu memainkan lagu itu. Dihayatinya bait-bait lirik lagu itu.

 
Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu


Saiful yang memperkenalkan dia dengan lagu ini. Dia tertarik dengan lirik lagu itu. Dia berasakan seolah-olah dia dan Adelia Qaisara yang berada dalam lagu tersebut. Dia meraup wajah, lalu bangun menutup radio. Dia berlalu ke bilik air, ingin menunaikan solat sunat hajat serta solat sunat istikharah.

Di Sampingmu [6]

“BERKENAN betul saya dengan anak Kak Imah tu, bang. Cantik, lemah lembut pulak tu,” suara Datin Hafizah membuatkan mereka semua berpaling menghadap wanita yang sudah pun berada dalam pertengahan empat puluhannya. Mereka sekeluarga baru sahaja selesai makan malam.
 
“Bukan tu je, Mama. Kak Sara tu belajar dalam course Computer Engineering. Pandailah maknanya tu. Nanti katanya nak sambung degree. Untung-untung boleh jadi engineer,” celah Dhia . Dia berbaring di ribaan ibunya.

“Ye ke? Mama tak tanya pun kat Mak Cik Imah. Dia pun diam je. Tak ada cakap apa-apa. Baguslah diorang anak-beranak. Tak menunjuk-nunjuk,” puji Datin Hafizah.

“Awak bukan tak tahu Salleh tu. Dia memang orang yang suka bersederhana. Tu yang anak, isteri dia terikut tu. Katanya tadi, anak dia tu tak ada kereta, tapi dia tinggalkan dekat rumah family dia. Pergi kuliah jalan kaki, tapi kampus dia jauh dari rumah sewa. Padahal Salleh ada belikan dia skuter untuk dia berjalan-jalan dekat sana. Abang bangga ada sahabat macam Salleh,” tokok Datuk Hisyam.

“Kejap. Adelia tu belajar kat mana?” tanya Adam Farhan tiba-tiba. Dia bingkas bangun dari pembaringannya dan duduk menghadap mereka bertiga.

“Macam pelik je abang panggil Kak Sara as Adelia. Mak Cik cakap Kak Sara belajar dekat Politeknik Ungku Omar. Kenapa?” tanya adiknya hairan.

Adam Farhan memetik jari. Patutlah macam pernah tengok. Budak yang tertumpahkan air tu! Dia tersenyum-senyum. Kembali berbaring seperti tadi. Matanya sudah tidak fokus pada kaca televisyen.

“Elehhh.. abang ni. Kenapa? Cakaplah,” desak Dhia. Dia duduk di sebelah abangnya.

“Tak ada apa-apa. Jangan sibuk hal orang tua,” guraunya.

“Mesti ada apa-apa. Kan? Kalau tak, takkan abang nak berahsia sangat,” gesa Dhia lagi.

“Nanti abang beritahu, okay Nia? Not now,” jawabnya.

“Oppa! Oppa.. jebal!”

“Dah keluar bahasa Korea budak ni!” kata Adam Farhan tergelak. Dia duduk dan bantal empat segi yang dijadikan alas kepala dicampak ke wajah Dhia. Cepat-cepat dia berlari anak, menuju ke biliknya.



ADELIA QAISARA duduk berteleku di katil. Entah mengapa, dia berasa seolah-olah pernah melihat wajah Adam Farhan. Jenuh dia cuba mengingati wajah lelaki itu. Di facebook? Bukan. Di twitter? Juga bukan. Friendster? Tak pernah ada. Mungkin pernah berjumpa di majlis-majlis yang pernah dihadirinya. Banyak majlis yang pernah dihadirinya.

Mac booknya dibuka. Login facebook. Banyaknya friend requests. Malas benar rasanya dia ingin memeriksa siapa yang menghantar requests tersebut. Subscribersnya juga sudah mencecah ribuan angka. Sejak bila dia begitu terkenal, dia sendiri pun tidak tahu. Rasanya seolah-olah dia seorang public figure. Malangnya, dia cuma seorang gadis biasa. Tetapi, dia sering menjadi tumpuan orang-orang yang mempunyai facebook. Apabila ada rakan facebooknya berjumpa secara tidak sengaja di alam realiti, pasti ramai akan meminta untuk bergambar. Dia juga hairan. Nak dikatakan sebagai fashionista, tidak juga.

Akhirnya dibuka juga permintaan menjadi rakan di facebook itu. Ada satu nama yang menarik perhatiannya. Adam Farhan Lee. Bukan anak Mak Cik Fiza ke? Dhia Syaqirah Lee turut menghantar permintaan itu. Dipilihnya dua nama itu, diterimanya permintaan mereka. Dia kembali menutup komputer ribanya dan berbaring dengan beralaskan lengan. Lagu We Broke Up Today nyanyian Park Noh Kyung dibiarkan terpasang memenuhi setiap pelusuk bilik. Telefon bimbitnya berdering. Hadif Hadrami.

“Assalamualaikum, cik Adelia Qaisara,” sapanya setelah Adelia Qaisara menjawab panggilannya.

“Waalaikumussalam Encik Hadif Hadrami,” jawabnya ceria. Baru hari ini Hadrami menelefonnya.

“Dah makan?” soal jejaka itu, juga dengan nada ceria.

“Dahlah. Dah lewat malam. Awak? Dah makan? Baru hari ni nak call saya,” rajuk Adelia Qaisara.

“Saya baru je habis makan. Saya dengan kawan-kawan saya. Baru balik jamming. Lama tak jamming dengan diorang. Alahh.. awak yang tak nak call saya. Saya seganlah nak call awak. Entah-entah awak tengah busy ke. Kann?”

Adelia Qaisara tergelak kecil.

“Takdelah. Saya tak busy pun. Saya ada je kat rumah ni. Kadang-kadang saya pergi rumah kebajikan. Jumpa dengan kawan-kawan saya. Awak nak balik pukul berapa ni? Dah lewat sangat. Tak elok tau balik lewat malam.”

Kini giliran Hadrami pula yang ketawa.

“Awak macam Ibu saya. Selalu leter saya. Kejap lagi nak balik dah. Lagu apa yang awak dengar tadi?” tanyanya.

“Tajuk lagu tu We Broke Up Today. Lagu Park Noh Kyung,” jawabnya.

“Awak suka kpop? Saya tak tahu pun,” ujarnya. Dia tidak pernah tahu bahawa gadis itu peminat lagu-lagu Korea.

“Awak tak pernah tanya,” jawab Adelia Qaisara ringkas.

“Lepas ni banyak soalan saya nak tanya. Siaplah awak,” sakat Hadrami.

“Okeylah, Sara. Saya nak gerak, balik. Awak tidurlah. Take care,” pesannya sebelum mematikan talian.

Baru sahaja dia ingin menyimpan telefon bimbitnya, satu pesanan ringkas masuk. Dhia.

‘Akak, esok temankan Dhia shopping, boleh? Pukul sepuluh Dhia jemput akak.’

Adelia Qaisara meletakkan kembali telefon bimbitnya ke meja yang terletak di sisi katil. Dia termenung sehingga dia sendiri tidak tahu bilakah dia tertidur.
 
 
 
ADELIA QAISARA sudah bersiap-siap. Janjinya dengan Dhia pukul sepuluh, sekarang sudah pukul sepuluh setengah pagi, bayang Dhia masih belum muncul juga. Akhirnya telefon bimbit yang berada dalam beg berjenama Burberry yang berwarna hijau itu dikeluarkannya. Baru sahaja dia ingin menelefon Dhia, sebuah kereta berhenti betul-betul hadapan rumahnya. Kelihatan Rania yang duduk di bahagian sebelah pemandu keluar dari Mercedes Benz SLR McLaren tersebut dan berjalan menghampiri Adelia Qaisara.
 
“Sorry Akak. Tadi tak ada kereta. Abang baru balik. Terus ambil Dhia bawak datang sini,” ujarnya setelah bersalaman dengan Adelia Qaisara. “Mak cik mana?”

“Abang Dhia ikut sekali ke? Tak apa ke kalau dia ikut kita shopping? Nanti dia bosan pulak. Mak Akak dah pergi teratak pagi-pagi lagi.”
 
Dhia mengangguk.
 
“Alahh.. tak apalah Akak. Abang tak kisah punya. Kalau dia bosan, suruhlah dia tunggu kat mana-mana,” jawab Dhia.
 
Tangan Adelia Qaisara ditariknya. Cepat-cepat dia melipatkan kerusi di sebelah pemandu dan duduk di bahagian belakang. Adelia Qaisara membulatkan mata di saat Dhia menegakkan kembali kerusi tersebut. Nampaknya terpaksalah dia duduk di sebelah Adam Farhan. Dia nampak serius hari ini. Sepanjang perjalanan, dia langsung tidak membuka mulut. Cuma bumbung kereta sahaja yang terbuka, membiarkan angin menyentuh kulit mereka.
 
Sebaik sahaja meletakkan kereta di kawasan yang disediakan, Adam Farhan pantas mengorak langkah, meninggalkan mereka di belakang. Pelik betullah mamat ni. Kejap okey, kejap tak okey. Adelia Qaisara menemani Dhia membeli barang yang dikehendakinya.
 
Adam Farhan membawa mereka makan sebelum pulang. Seperti biasa, dua beradik itu akan memesan makanan Korea kegemaran mereka. Untuk Adelia Qaisara, mereka memesan jajangmyun, iaitu mi berkuah kacang hitam. Nampaknya, dia terpaksalah mengikut selera mereka berdua. Adam Farhan dan Dhia memilih untuk makan tteobokki iaitu sejenis makanan Korea yang diperbuat daripada kuih beras dan digaul bersama sos pedas manis original dari Korea sebagai makanan tambahan. Menu utama mereka, bibimbap daging lembu. Bibimbap adalah nasi campur yang di atasnya diletakkan sayur-sayuran, daging, telur mentah, kimchi dan sos pedas. Makanan itu semua mesti digaul dengan nasi.
 
Walaupun mereka dilahirkan di Malaysia, mereka masih makan makanan Korea dan bercakap bahasa Korea. Sangat mengagumkan bagi Adelia Qaisara. Mak Cik Fiza masak macam ni ke dekat rumah? Dia makan dengan penuh tanda tanya.
 
“Mesti Akak hairan, kan? Kitorang makan makanan ni kat luar je. Kat rumah pun makan sikit-sikit je. Kalau Mama ada mood nak buat masakan Korea la,” ujar Dhia, ketika dalam perjalanan mereka pulang.
 
Adelia Qaisara mengangguk. Sudah kenyang, terasa mengantuk pula. Tiba sahaja di rumah, terus sahaja tubuhnya dihenyakkan ke tilam empuk miliknya. Malam itu, dia terjaga sebelum solat Maghrib. Cepat-cepat dia bangun dan berlari ke bilik air. Sebentar sahaja lagi, azan Maghrib akan berkumandang, walhal dia masih belum menunaikan solat Asar. Kepala yang pening disebabkan dia bangun secara mengejut langsung tidak dihiraukan.
 
Usai menunaikan solat Maghrib Adelia Qaisara turun ke tingkat bawah.
 
“Mak!” laung Adelia Qaisara setelah dia tiba di muka pintu dapur.
 
Kelihatan ibu bapanya sudah duduk di meja makan itu bersama Mak Jah dan Pak Hassan. Dia duduk di sebelah ibunya. Puan Sri Fatimah menyendukkan nasi buat anak kesayangannya.
 
“Mak baru nak naik ke bilik Sara. Makanlah.”
 
“Sara, nak Abah hantar balik Ipoh ke? Sara mesti belum beli tiket, kan?” ujar bapanya ketika mereka sedang menjamah makanan mereka.
 
Adelia Qaisara menepuk dahi dengan tangan kiri.
 
“Yelah, Abah! Sara lupa beli tiket. Sara ingat nak ajak Abah petang tadi. Balik-balik, terus tertidur. Tak sedar langsung,” keluh Adelia Qaisara penuh sesal. Disebabkan itu, dia perlu menyusahkan orang tuanya pula. “Tak apa ke Abah yang hantar?”
 
“Apa pulak tanya macam tu. Abah yang nak hantar Sara. Abah dengan Mak dah lama tak ke sana. Boleh kenal dengan kawan-kawan Sara,” balas Tan Sri Salleh.
 
Adelia Qaisara tersengih. Seketika kemudian, dia mengangguk.

Jamuan Hari Raya JPBDSM 2013

Assalamualaikum dan selamat malam...


Harini rasa rajin pulak nak update. Untuk makluman korang, harini ada jamuan hari raya kat pejabat aku. Jamuan Hari Raya peringkat Jabatan bersekali dengan majlis perhimpunan bulanan. Tetamu VIP untuk majlis jamuan harini tak lain dan tak bukan adalah YB Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato' Abdul Rahman Dahlan. Tak sangka pulak yang menteri baru ni agak 'sporting' orangnya. Bukti? Tengok je kat gambar-gambar yang aku share kat bawah ni. Malas nak cerita panjang. Penat wooo sebab lepas je jamuan terus berkejar ke Dewan Bahasa dan Pustaka. Ada kursus pulak. So, apa tunggu lagi. Silakan la layan gambar-gambar kat bawah ni yer.

YB Menteri sama-sama melompat. (Gambar kidnap dari FB kawan) :p
Antara staff JPBDSM yang hadir.
Ketibaan YB Menteri.
Staff Seksyen Sumber Manusia (SSM), JPBDSM. (Girl Sahaja.  Okeyyy.. )
Cik Hanita and Suhana.
Pantang nampak kamera kan?? Haha.
Staff Seksyen Kewangan.
Posing dengan Encik Saufi (PTD baru kat SSM)
Puan Lydia sedaya upaya nak menghabiskan kambing tu.. Hehe.
Makan time.. :p
Tunggu giliran nak nyanyi.


Nota Cik Rimau : Gambar ni banyak rompak dari Facebook kawan-kawan office. Hehe. Meriah tak? Boleh la tahan kan.. Hehe...

27 Ogos 2013

Di Sampingmu [5]

“QAISARA, siaplah. Mak nak ke teratak ni. Kawan Abah dengan Mak nak datang hari ni,” tegur Puan Sri Fatimah.

“Siapa, Mak?” tanya Adelia Qaisara kembali. Majalah di tangan diletakkan ke meja.

“Kawan Abah dulu-dulu. Lama dah tak jumpa mereka sekeluarga,” jawab ibunya. Tudung yang tersarung di kepala dibetul-betulkan.

Adelia Qaisara menyisir-nyisir rambutnya yang sejengkal kurang daripada pinggang itu dengan jarinya.

“Abah mana?” tanya Adelia. Dia masih leka dengan rambutnya yang hitam berkilat.

“Lahh.. abah pergi meeting hari ni. Pelupa betul anak Mak ni,” ujar Puan Sri Fatimah dalam senyuman. “Pergi siap! Nanti Abah jumpa kat sana. Mak nak call Pak Hassan. Mintak dia jemput.”

“Eh, Mak ni! Biarlah Sara yang drive. Lama betul tak drive,” Adelia Qaisara mematikan langkah.

“Yelah, yelah. Cepat siap.”

Adelia Qaisara berlari menaiki anak tangga. Dia masuk ke bilik. Sehelai kemeja diambil dari dalam almari. Begitu juga dengan sehelai seluar dan selendang. Dia melangkah ke bilik air.

Setelah bersiap ala kadar, Adelia Qaisara turun ke tingkat bawah. Tali begnya diperbetulkan. Biar panjang mencecah pinggang. Biasalah, trend katanya.

“Jom, Mak!” kunci kereta Mecedes SUV miliknya diambil dari tempat simpanan kunci. Enjin kereta dihidupkan.


 
“HAN! Jomlah. Mak dengan adik dah siap ni. Jom, jom,” Datin Hafizah menarik lengan anak sulungnya.

Dalam rasa malas, digagahkan juga kakinya mengikut ibunya. Pada mulanya, dia tidak mahu mengikut ibu dan adiknya. Mendengarkan teratak itu milik Tan Sri Salleh dan Puan Sri Fatimah, akhirnya dia akur. Sewaktu kecil, dia sekeluarga sering berkunjung ke rumah Tan Sri Salleh. Sudah lama dia tidak bertemu dengan kawan baik bapanya itu.

Enjin kereta BMW M3 E92 Coupe berwarnah biru Interlagos yang sudah sedia dipanaskan mula bergerak meninggalkan kawasan banglo dua tingkat itu.

“Tak sabar rasanya nak jumpa keluarga Kak Imah. Apalah khabar diorang,” Datin Hafizah mula bersuara, setelah beberapa minit kereta anaknya menyusur jalan raya yang tidak begitu sesak.

“Mak Cik Imah ada anak. Kan Mama?” sambut Dhia Syaqirah dari tempat duduk belakang.

“Ada. Nama dia, Adelia Qaisara. Bukan anak kandung Mak Cik Imah pun. Cuma anak saudara Pak Cik Salleh je. Ibu dengan ayah dia meninggal dalam kemalangan,” jawab Datin Hafizah.

“Sedap nama dia. Cantik tak?” tanya Dhia lagi. Dia nampak berminat ingin tahu mengenai Adelia Qaisara.

“Lawalah agaknya. Mama pun tak pernah tengok. Ni yang nak tengok ni. Kalau lawa, baik budi, nak jugak Mama buat menantu,” dikerlingnya Adam Farhan yang senyap memandu.

“Alahh.. Mama ni. Kahwin, kahwin, kahwin. Han muda lagilah Mama,” Adam Farhan kelihatan tidak berpuas hati.

“Muda apanya? Mama dengan Ayah dapat Han masa sebaya dengan Han, tau tak? Tak habis-habis bagi alasan muda. Kita bukan makin muda, Han. Makin tua. Mama nak menimang cucu sebelum Mama tutup mata. Nak harap Dhia, dia baru habis SPM,” bebel ibunya.

“Mama, janganlah cakap macam tu. Belum ada yang berkenanlah, Ma. Kalau ada, dah lama Han mintak Mama hantar rombongan. Tengah mencarilah ni. Lagi pun, zaman dulu-dulu bolehlah kahwin awal,” sahut Adam Farhan. Ibunya tidak habis-habis membangkitkan soal kahwin. Naik sesak dadanya.

“Bagus kahwin awal. Apa salahnya kalau kahwin awal? Sebab itulah Mama nak carikan. Mama kenal dengan family Mak Cik Imah. Mama tahu, anak dia mesti baik,” tokok ibunya.

“Itu emak dia. Anak dia? Mama sendiri pun tak kenal dia. Tak pernah jumpa. Macam mana Mama boleh tahu?” keluh Adam Farhan.
 
“Instinct seorang ibu tu kuat, Han. Mama nak yang terbaik untuk Han. Dulu pun, lepas Mama kahwin dengan Papa Han baru Mama sambung belajar. Kalau Han nak Mama tunggu Diana, pinang dia, tak tahulah bila. Tak lalu Mama nak tunggu. Dah dekat enam tahun. Entah-entah dia dah ada boyfriend. Manalah tahu.”

Adam Farhan mengeluh buat kesekian kalinya.



KERETANYA diparkirkan di kawasan letak kereta yang masih kosong. Menurut ibunya, hari ini tidak akan ada ramai orang. Yang ada hanya keluarga Adelia Qaisara, keluarganya, pekerja-pekerja Teratak An-Nur. Mereka keluar dari kereta. Dari jauh lagi sudah kelihatan Dato’ Hisyam bersama dengan Puan Sri Fatimah dan Tan Sri Salleh. Mereka bertiga berjalan ke arah kerusi yang diduduki Dato’ Hisyam dan pasangan suami isteri itu.

“Assalamualaikum. Kak Imah!” sapa Datin Hafizah lalu mendakap tubuh Puan Sri Fatimah.

“Waalaikumussalam,” jawab Puan Sri Fatimah. “Lamanya tak jumpa Fiza. Sihat?” tanyanya senang. Dipeluknya tubuh Datin Hafizah erat.

“Sihat, alhamdulillah. Rindunya Fiza dengan akak. Haa.. ini anak-anak Fiza. Adam Farhan dengan Dhia Syaqirah. Panggil je Han dengan Dhia,” Datin Hafizah memperkenalkan mereka berdua kepada rakan baiknya itu.

“Dah besar dah anak-anak Fiza. Sekejap je masa berlalu. Masa dulu, sempat tengok Han je. Lepas tu langsung tak jumpa,” ujar Puan Sri Fatimah sambil tersenyum.

“Ha’ah, kak. Lama kita tak jumpa. Haa.. mana anak dara akak? Teringin betul nak jumpa dengan dia. Nak tengok. Boleh jugak buat bakal menantu nanti,” usik Datin Hafizah.

“Mama..” tegur Adam Farhan, kurang senang.

“Dia ada kat dalam. Tengah buat air,” balas Puan Sri Fatimah. Dia tersenyum-senyum. “Eh, duduklah,” pelawanya lagi.

Baru sahaja mereka melabuhkan punggung, seorang gadis datang menatang sebuah dulang berisi cawan dan jag.

“Ini ke anak akak?” tanya Datin Hafizah gembira. Tangannya memegang jari-jemari gadis itu. Gadis itu tidak bertudung, hanya mengenakan sehelai kemeja tanpa kolar dan baju itu menunjukkan lekuk-lekuk ditubuhnya. Sebahagian dadanya terdedah sewaktu dia menuangkan air ke dalam gelas. Adam Farhan menjeling ke arah lain.

“Eh.. bukan. Ana, panggil Kak Sara keluar,” kata Puan Sri Fatimah. Gadis itu mengangguk dan berlalu. “Itu anak pekerja akak. Anak akak ada kat dalam lagi,” tambah Puan Sri Fatimah tergelak.

“Excited sangat saya nak berjumpa dengan anak akak,” sahut Datin Hafizah gembira.

“Mak! Sara buat kek je. Tak tahulah tetamu suka ke tak,” sapa satu suara di saat mereka sedang duduk berbual sambil meneguk minuman.

Bagaikan terkena pukauan, masing-masing terdiam. Termasuklah Adam Farhan. Seorang gadis yang hanya mengenakan kemeja dan selendang menarik perhatian mereka. Dia memotong kek buatannya dan meletakkan potongan kek-kek itu ke dalam pinggan. Kulitnya putih bersih. Cuma ada sebiji jerawat yang tumbuh di bahagian kiri dagunya. Orangnya tidak terlalu tinggi. Bibirnya yang berwarna merah jambu sentiasa mengukir senyum ikhlas.

“Mak cik, saya Adelia Qaisara,” katanya setelah selesai memotong kek buatannya sendiri. Dia bersalaman dengan ahli keluarga Adam Farhan.

“Ini anak Akak? Amboi.. cantik betul. Bertuah Akak. Kek ni Qaisara sendiri yang buat?”
 
Adelia Qaisara tersipu-sipu. Segan dengan pujian yang diterima, dia mengangguk perlahan.

“Cantik. Pandai masak pulak tu. Anak Fiza ni, masak pun tak tahu,” adu Datin Hafizah.

“Takdelah Datin. Saya pun tengah belajar masak. Anak Datin muda lagi. Boleh belajar lagi. Saya belajar dengan emak saya,” jawabnya sopan.

“Panggil Mak Cik je. Tak payah berdatin-datin.”

Adelia Qaisara tersenyum. Semua mereka masuk ke dalam rumah tersebut, kecuali anak-anak mereka. Adelia Qaisara terlebih dahulu mengajak Dhia ke kawasan belakang Teratak An-Nur. Di bahagian belakang rumah itu ada sebuah gazebo yang menempatkan kucing-kucing jalanan. Setelah dijaga dengan rapi, kucing-kucing tersebut nampak bersih dan gemuk-gemuk semuanya.

“Comelnya! Akak tak jual ke?” tanya Dhia. Dia asyik dengan kucing-kucing yang pelbagai rupa itu dan warna itu.

“Apalah Dhia ni. Ada ke tanya macam tu,” entah sejak bila Adam Farhan sudah berada di situ, mereka langsung tidak sedar.

“Akak tak juallah. Kalau ada orang nak, akak bagi je,” jawab Adelia Qaisara.

“Kalau saya nak, boleh tak kalau awak bagi kat saya?” tiba-tiba sahaja Adam Farhan bertanya begitu.

“Ambil je. Sara pun tak selalu ada kat sini. Tak ada orang nak jaga. Kesian diorang,” ujarnya sambil meriba seekor kucing baka Scottish Fold berwarna hitam dan putih.

Adam Farhan mencari wajah gadis itu. Dari tadi dia asyik bermain dengan kucing yang sederhana besar itu.

“Kalau saya nak yang ada dekat tangan awak tu boleh?” tanyanya.

Adelia Qaisara terdiam. Terkejut dengan permintaan jejaka kacukan Korea itu. Fasih betul dia berbahasa Melayu. Agak-agak dia boleh cakap bahasa Korea tak? Adelia Qaisara meneka dalam hati.

“Yang ni? Yang ni favorite saya. Dari dia kecil saya dah bela dia.”

“Akak kata akak tak ada kat sini, kan? Akak pinjamkanlah pada Dhia. Nanti Dhia bagi balik bila akak dah balik sini. Nia pun geram tengok dia. Gemuk semacam je,” sampuk Dhia. Dia turut membelai bulu kucing itu.

“Betul Dhia nak jaga dia?” tanya Adelia Qaisara.

Dhia mengangguk penuh harapan.

“Okey, okey. Sebab Dhia kata nak jaga dia, Akak bagi. Jaga elok-elok, okey? Dhia pernah bela kucing?” soalnya lagi.

“Tak pernah,” jawab gadis itu, sambil memuncungkan bibirnya.

Adelia Qaisara tergelak.

“Senang je. Dhia bagi dia makan, mandikan dia, main dengan dia, nanti baru dia sayang Dhia. Kalau tak tahu, nanti Dhia call akak.”

Dhia pantas mengangguk. Dia tersengih-sengih. Kucing comel itu bertukar tangan. Adam Farhan hanya menjadi pemerhati. Senyum dan suara gadis itu seolah-olah milik seseorang yang dikenalinya. Tapi, siapa? Tiba-tiba, deringan telefon bimbit mematikan lamunannya.

“Yeobuseyo,” sapa Adam Farhan sebaik sahaja dia menjawab panggilan itu. Orang itu menghubungi dari Korea, dan sudah pasti dia menjawab dalam bahasa Korea. Dia meneruskan perbualan dalam bahasa Korea dengan pemanggil itu. Adelia Qaisara yang tidak memahami sepatah pun maksudnya kembali menghadap Dhia.

Di Sampingmu [4]

“JEALOUSNYA aku dengan si Sara tu! Dalam banyak-banyak student, Sara jugak yang dia pilih,” ujar Syakilla, mengetap gigi.

Kelihatan Adelia Qaisara, Hannah, Annur dan Nadhira sedang duduk semeja dengan Hadrami serta rakan-rakannya. Mereka berbual, sambil diselang-selikan dengan gelak ketawa. Zuhair tunduk dan meneruskan kerjanya yang tertangguh. Hatinya sakit.

“Betul apa kau cakap tu, Killa. Menyampah betullah,” tokok Natasha. Dia menjeling-jeling kelompok yang sedang rancak berbual itu.

“Apalah korang ni. Biarlah dia. Semua korang nak kacau. Aku tak nampak pun dia kacau korang,” Faizal yang tekun menulis mula menyampuk. Sakit telinganya mendengar kritikan demi kritikan tentang Adelia Qaisara. Walhal Adelia Qaisara langsung tidak mengganggu mereka. Mahu bercakap pun susah, inikan pula membuat mereka sakit hati.

Syakilla, Maria dan Natasha menjuih bibir.

“Kau cakap senanglah. Bukan kitorang je yang menyampah dengan dia. Semua orang pun sama. Tiba-tiba je rapat dengan si Hadrami tu. Puaslah orang lain cuba dekat-dekat dengan dia, langsung dia tak layan. Tup tup.. rapat dengan Sara. Sakit mata aku!” Maria menyimbah minyak ke api yang sudah pun marak.

“Mesti kau maksudkan diri kau sendiri, kan? Lagi kau cuba interfere, lagilah lelaki tak suka. Berhenti jelah,” celah Shafiz.

“Yang korang nak back up dia sangat tu kenapa?!” suara Syakilla sudah mula tinggi.

Semua yang berada di situ mengerling ke meja mereka, termasuklah Adelia Qaisara dan rakan-rakannya. Mereka kembali meneruskan perbualan setelah beberapa ketika.

“Bukan back up. Diorang cakap benda betul. Aku kawan korang, tapi pedih telinga aku dengar korang cakap benda bukan-bukan,” Azmin meluahkan apa yang terbuku di hati.

“Dahlah! Jom Ria, Sha!” Syakilla bangun, meninggalkan meja tu.

“Hoii! Relakslah! Yang nak marah-marah sangat tu apasal?” Faizal melaung, memanggil mereka. Namun, sedikit pun tidak dihiraukan. Dia berpaling, memandang ke arah meja yang diduduki Adelia Qaisara.

“Kenapa dengan kawan awak tu?” tanya Hadrami, matanya mengikut langkah tiga sekawan itu.

Adelia Qaisara mengangkat bahu. Dia sudah dapat mengagak apa yang berlaku. Dia tunduk.

“Hmm.. nanti petang ni, lepas solat Jumaat, saya hantar awak ke terminal. Okay?” Hadrami yang dapat menebak apa yang terbuku di gadis itu mula menukar arah perbualan mereka. Wajah yang tadinya sedikit keruh kembali tersenyum.

“Tak payahlah. Saya boleh naik teksi je. Tak nak la menyusahkan awak,” jawab Adelia Qaisara, dengan senyuman.

“Sara ni malu. Hantar je, Hadif,” celah Hannah, tergelak. Wajah Adelia Qaisara yang sudah kemerah-merahan itu ditenung dengan sengihan. Laju sahaja tangan Adelia Qaisara singgah di lengan Hannah.

“Tak, tak apa. Saya boleh balik sendiri,” Adelia Qaisara menatap wajah lelaki yang tua dua tahun daripadanya itu.

“Alaa.. saya ikhlas. Lagi pun Hannah, Nadhira dengan Annur pun nak balik jugak. Boleh saya hantar. Saya memang nak balik minggu ni. Lagi bagus kalau awak balik dengan saya,” ujar Hadif tersengih. Bibirnya mengulum senyum.

“Eh.. saya dah beli tiket,” balas Adelia Qaisara. Balik berdua? Biar betul?

“Saya gurau jelah. Kelakarlah awak ni,” Hadrami tergelak.

Adelia Qaisara mengecilkan sedikit biji matanya. Dia ikut tersenyum.

HON kereta yang menjerit-jerit membuatkan Adelia Qaisara berlari-lari anak menuju keluar. Dia hanya membawa beg tangan dan beg sandang sahaja. Annur dan Nadhirah masih berada di dalam. Hannah yang sudah siap duduk di dalam rumah, menunggu Annur dan Nadhira.

“Sekejap, ye? Kawan-kawan saya tengah bersiap,” sapa Adelia Qaisara setelah dia sampai ke Toyota Vios milik Hadrami. Hadrami membuka kaca mata hitamnya.

“Tak apa. Bas awak pukul berapa?” tanya Hadrami lembut.

“Pukul tiga. Kawan-kawan pukul tiga setengah,” jawab Adelia Qaisara. Dia nampak cantik dengan tudung bawalnya yang berwarna ungu gelap.

“Masuklah. Tak panas ke?” Hadrami menatap wajah gadis itu yang sudah merah dibakar mentari.

“Tak apalah. Tak manis pulak. Nanti apa jiran-jiran kata. Saya tunggu kawan-kawan saya,” Adelia Qaisara tersenyum.

Hadrami mengangguk.

“Balik nanti siapa jemput awak? Kawan-kawan semua sama terminal dengan awak, kan?”

“Abah saya ambil nanti. Awak janganlah risau,” Adelia Qaisara tersenyum.

“Ha’ah. Sekali. Tempat je lain-lain.”

Beberapa saat kemudian, kelihatan ketiga-tiga gadis itu keluar. Annur mengunci pintu rumah.

“Sorry lambat,” Annur bersuara setelah memboloskan diri ke dalam Toyota Vios kepunyaan Hadrami.

“It’s okay,” jawab Hadrami sambil tersengih. Enjin keretanya berderum meninggalkan kawasan perumahan itu.



“ASSALAMUALAIKUM, abah, Pak Hassan!” sapa Adelia Qaisara gembira. Tangan bapanya disalam penuh hormat. Begitu juga dengan pemandu keluarganya, Pak Hassan.

“Kurusnya anak abah ni!” tegur Tan Sri Salleh setelah menjawab salam anaknya yang satu itu.

Adelia Qaisara tersengih. Dia memboloskan diri ke dalam kereta. Begitu juga dengan bapanya dan Pak Hassan. Mercedes Benz S-Class yang berwarna hitam itu bergerak meninggalkan kawasan terminal itu.

Tanpa disedari, Zuhair juga turut berada di situ. Terkejut melihat Adelia Qaisara yang baru sahaja menaiki kereta mewah itu. Dia berjalan perlahan menuju ke kawasan menunggu bas. Dia termangu-mangu. Memikirkan kemungkinan yang berlaku. Tadi, dia mendengar Adelia Qaisara memanggil lelaki yang berusia dalam lingkungan separuh abad itu dengan panggilan ‘abah’. Bermakna itu bapanya. Tetapi menurut Adelia Qaisara, ibu dan bapanya sudah meninggal dunia. Zuhair mengeluh. Adakah peluang untuknya lagi?



“MAK!!” jerit Adelia Qaisara sebaik sahaja kakinya menjejaki kawasan dalam rumah itu. Dia berlari ke dapur. Ibunya ada di situ. Tubuh ibunya didakap erat. “Rindunya Sara kat mak. Mak sihat?”

“Emak sihatlah. Anak mak? Dah makan?” soal Puan Sri Fatimah setelah pelukan dileraikan.

“Sihat jugak. Tengah hari tadi je makan. Lapar ni. Abah cakap Emak dah masak, sebab tu Abah tak singgah mana-mana,” jawab anak daranya itu.

“Ha’ah, Imah. Awak pesan suruh bawak anak awak ni balik terus. Tu yang saya bawak dia balik tu,” ujar Tan Sri Salleh. Beg plastik yang berisi buah tembikai dan mangga diletakkan ke meja makan. “Ni, saya beli sebelum jemput Qaisara tadi.”

Mak Jah mencapai beg plastik dan diletakkan ke kabinet. Adelia Qaisara bersalam dengan Mak Jah.

“Hari ni siapa masak? Mak ke Mak Jah?” soal Adelia Qaisara senang.

“Hari ni Mak Sara yang masak. Tak dibaginya Mak Jah sentuh apa pun tadi,” sambut Mak Jah tersenyum. Senang hatinya melihat Adelia Qaisara sudah pulang. Pasti rumah ini tidak sunyi seperti hari-hari sebelumnya. Adelia Qaisara dan Puan Sri Fatimah turut sama tesenyum.
 
“Qaisara, pergi solat dulu. Lepas solat kita makan,” tegur bapanya.

Adelia Qaisara mengangguk. Kakinya dihayun menuju ke tingkat atas. Pintu biliknya dibuka. Biliknya masih seperti biasa. Cuma cadarnya sudah bertukar rupa. Kali terakhir dia pulang, cadarnya berwarna putih dan berbunga-bunga kecil berwarna merah jambu. Kini, sudah bertukar ke warna merah hati bercorak hitam dan putih. Begnya diletakkan ke katil. Sungguh dia rindu akan keluarganya.

Dia berjalan ke bilik air. Tuala kecil yang tergantung di bidai yang berada di sebelah bilik air dicapai.

Usai sahaja menunaikan solat, Adelia Qaisara turun ke tingkat bawah. Dia terhenti di pintu. Telefon bimbitnya diambil dari dalam beg tangannya. Ada pesanan ringkas dan panggilan tidak dijawab. Dia tersenyum. Laju sahaja dia menekan-nekan punat di badan telefon bimbitnya.

“Sedapnya bau. Laparnya Sara!” Adelia Qaisara duduk bertentangan dengan ibunya. Ibu dan bapanya sudah menunggu. “Mak, tak ajak Pak Hassan dengan Mak Jah ke?”

“Dah. Kejap lagi adalah tu,” jawab ibunya. Adelia Qaisara tidak pernah melupakan Pak Hassan dan Mak Jah.

Mereka mula makan setelah Pak Hassan dan Mak Jah mengambil tempat masing-masing.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...