Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

30 April 2011

Jangan Jadi "Talam"...

Assalamualaikum and selamat malam..


Sekali lagi membebel. Saja nak story something yang membuatkan aku rasa sebal je bila pandang someone tu. Haha. Korang nampak kan tajuk tu. Jangan jadi talam. Talam yang aku maksudkan bukan talam yang buat hidang makanan tu. Bukan ye kawan-kawan. Talam yang aku maksudkan, perumpamaan yang selalu kita gunakan untuk merujuk kepada seseorang yang suka bermuka-muka. Tak tau jugak? Adeh.. Talam dua muka tu la. Huhu. Faham dah kan? Tak faham jugak, korang cari la kamus ke apa ke nak bagi faham. Hehe.


Aku tak pasti korang pernah jumpa ke tak manusia yang bersikap talam dua muka ni. Tapi kalau tanya aku, jawapan aku semestinya pernah. Selalu sangat rasanya. Baru-baru ni pun ada. Aku betul-betul tak sangka perangai orang tu macam tu. Memang la aku pernah dengar cerita pasal dia sebelum ni, tapi tak tau pulak apa yang orang selalu cakapkan tu memang betul. Memang gila la kan kalau dalam masa beberapa saat je apa yang kita cakap dah sampai ke orang lain. Hurmm.. Nampak je baik. Rupa-rupanya.. Hantu betul..


Aku memang marah and kesal dengan sikap orang tu. Korang sakit hati tak kalau ada orang yang baik-baik dengan korang tapi dalam masa yang sama dia pergi burukkan kita kat orang lain? Memang tak boleh terima betul sikap macam tu. Dasar tikam belakang punya orang. Kalau setakat dia jadi tukang sampai tu takpela kan. Asalkan apa yang disampaikan tu benda betul. Ini tidak. Kita cakap lain, dia pergi sampaikan lain pulak. Sudahnya, nama dia naik, nama kita busuk. Tak sakit hati ke macam tu? Geram betul.


Apa pun, aku harap orang tu sedar la cepat. Jangan ingat apa yang dia buat, kitorang tak tau. Sampai bila orang tu dapat sorokkan perangai dia tu. Lama-lama, orang tau jugak. Harap insaf la cepat. Jangan teruskan sikap yang teruk tu. Jangan sampai satu hari nanti semua orang tak nak bertegur dengan dia sudah la. Aku pun dah mula rasa tawar hati nak bersembang dengan dia sekarang ni.. Hurrmm..



Nota Cik Rimau : Best pulak layan cerita Secret kat tv8 ni. Cerita hantu. Tapi sekarang nak layan cerekarama la pulak. Cinta Si Bunga Tembam. Best ke tak ek? Tengok iklan macam seronok je.. Hehe.. Jom layan..

Bosan Je Kot!

Assalamualaikum and selamat malam..


Semalam terlepas pulak nak update. Mengantuk betul. Belum pukul 10 aku dah tidur. Memang tak sempat la nak bukak blog ni ha. Sedar-sedar dah pukul satu pagi. Hampeh betul. Pastu sambung tidur balik sebab nak pergi kerja harini. Huhu.


Ada tak antara korang yang pergi ke Pesta Buku Antarabangsa? Aku baru semalam berkesempatan nak pergi jenguk sana. Aku pergi dengan Kak Jalilah, Ida and Kak Ziha masa rehat semalam. Masa kitorang sampai semalam, tak ramai orang sangat. Mungkin sebab semalam hari Jumaat. So, lebih ramai perempuan je yang ada kat situ. Actually, lelaki Melayu pun ramai jugak masa solat Jumaat semalam. Kenapa la dorang tak pergi masjid je.. Kan bagus. :-)


Harini pulak, awal-awal pagi dah bangun sebab nak pergi OT. Sekali bersiap punya la lama. Sampai office dah pukul 9.15 pagi. Adeh.. Kak Ziha sorang je yang ada masa aku sampai. Tak lama lepas tu baru yang lain-lain muncul. Aku tak dapat nak fokus sangat tadi. Fikiran melayang. Haha. Teruk betul kan. Hurmm.. Sebab dah malas sangat tadi, pukul 2.15 petang terus cabut. Singgah makan kejap kat kedai Ayam Penyet yang kat dalam Central Market tu. Lepas dah kenyang terus balik. Penat sangat. Malas nak merayap lama-lama. 



Nota Cik Rimau : Terlupa nak balas sms kawan baik. Agak-agak dia marah Cik Rimau tak? Nak sms balik pun, sekarang ni takde mood nak menaip sms. Haha..

28 April 2011

Boleh Tak Kalau Tak Meludah Depan Orang?

Assalamualaikum and selamat malam...


Harini kerja kat office ok je. Cuma masa nak balik tadi je bos kecik mintak aku tolong dia siapkan satu surat tu. Kesian pulak tengok dia. Aku buatkan jela. Lepas settle tolong dia, aku kemas-kemas meja then cabut. Bas lambat betul sampai. Naik lenguh kaki nak tunggu bas sampai. Apa kes entah lembab sangat. Nak je aku bakor.. Hahaha..


Masa tengah tunggu tu, ada la satu bas yang nak ke Mid Valley sampai. Berhenti dekat je dengan aku. Aku buat tak nampak jela sebab aku bukan nak naik bas tu pun. Tengah aku terjengket-jengket nak usha bas dah sampai ke belum, tiba-tiba je ada someone ni meluru ke arah aku. Tangan dia pulak buat gaya macam suruh aku ke tepi. Aku undur la setapak ke belakang. Laju je perempuan tu jalan depan aku. Tiba-tiba dia stop. Betul-betul dekat dengan aku. Aku perhati jela dia. 


Then.. Korang tau apa dia buat? Haktuihhh.. Wei.. Dia meludah depan aku tu. Aku nampak pulak tu apa yang dia ludahkan. Eeee.. Geli siot. Mati selera. Kembang tekak aku. Takde sivik punya orang. Meludah merata-rata. Agak-agak la kot ye pun nak meludah. Pergi la cari toilet. Tak pun kalau dah tak tahan sangat, cuba la pergi ke mana-mana lorong sunyi yang takde orang nampak. Ini tidak. Selamba badak dia je nak ludah. Terdiam aku kejap. Lepas je aku ternampak tu, air liur sendiri pun tak boleh nak telan. Terbayang je apa yang aku dah nampak tu. Hampeh betul la. Mujur aku bukan tengah minum or makan masa tu. Kalau tak, memang aku muntah depan-depan dia jugak. Nak sangat kan buat orang muntah. Hahaha.


Aku tak kisah sangat kalau lelaki yang buat. Ini perempuan ok. Tak sopan betul. Seotai-otai or seganas-ganas aku ni, takde la sampai nak buat macam tu. Haisshh.. Ada jugak manusia macam ni. Kena bagi pelajaran sivik kot nak buat orang tadi tu sedar. Tak pun meh aku je yang sekolahkan dia. Sure menangis aku basuh dia kaw-kaw. Kih kih kih. 



Nota Cik Rimau : Still tak jumpa lagi la surat tu. Hilang macam tu je. Risaunya.. Mana Cik Rimau nak cari ni.. 

Hari Yang Menggembirakan

Assalamualaikum and selamat tengah hari semua..


Korang dah lunch? Aku tengah makan ni. Saja gatal tangan nak bukak blog sementara ada masa ni. Karang bila dah buat kerja balik, takde masa dah nak jenguk blog ni. Dah la semalam tak sempat nak update apa-apa. Bajet lepas berita nak cerita something. Sekali terlelap pulak. Dengan baju tak sempat nak iron. Showdown aku terlepas nak tengok. Mujur terjaga tengah malam. Kerja gila bangun pukul 3 pagi sebab nak iron baju. Huhu.


Actually, semalam aku nak cerita something yang membuatkan aku tersangat la gembira. Tersenyum sepanjang hari semalam disebabkan hal tu. Haha. Ya, aku jahat. Jahat sebab berjaya kenakan Pakcik Syed balik. :-) Dua hari lepas, masa aku pergi Taklimat MBJ-HRMIS kat kementerian, bos nombor dua sms aku. Tanya pasal MBJ, sama ada aku nak buat ke tak. Aku jawab jela yang sebetulnya. Takkan nak tipu pulak kan. Dia cakap big boss yang suruh sms tanya pasal tu.


And then semalam, big bos panggil aku and bos nombor dua masuk bilik dia. Dia tanya aku benda yang sama. Dia cakap, Pakcik Syed cakap kat dia yang aku bermati-matian cakap nak tolong dia handle MBJ. Aku tengok bos nombor dua tersengih je. Hampeh betul. Then, big boss bagitau aku yang Pakcik Syed cakap kat dia, aku ada datang jumpa dia sebab aku nak sangat tolong dia handle MBJ. Jual nama aku nampaknya Pakcik Syed tu. Mentang-mentang la aku tak masuk jumpa big boss. Pandai dia ek nak kenakan aku. Geram betul aku. Pastu, big boss cakap, dia lupa nak tanya pendapat aku haritu. Dia tengok cara Pakcik Syed cakap sangat-sangat meyakinkan dia yang aku memang betul-betul nak tolong handle MBJ. Sebab tu la dia setuju je tukarkan tugas tu kat aku. Semalam dia panggil aku mungkin sebab dia nak dengar sendiri dari mulut aku. Mungkinla...


Walaupun aku takut nak cakap, tapi aku terus terang jugak kat big boss. Aku cakap la yang aku tak pernah cakap macam tu kat Pakcik Syed. Aku bagitau la tujuan sebenar aku jumpa Pakcik Syed haritu sebab nak maklumkan dia yang aku tak perlu pergi taklimat MBJ tu memandangkan dalam senarai tugas baru bukan nama aku yang tercatat untuk tugasan tu. Tapi Pakcik Syed tu potong cakap aku je kerjanya. Katanya nak jumpa big boss suruh tukar balik tugas tu bagi kat aku semula. Aku cakap la aku tak nak dah. Aku ada banyak lagi benda nak kena buat. Dia asyik potong je cakap aku. Apa la yang boleh aku buat kalau dah macam tu tu gayanya. Aku diam jela walaupun dalam hati membangkang kuat. Esoknya, Pakcik Syed bagitau yang big boss dah serahkan balik kerja tu kat aku. Aku nak kata apa lagi? Diam jela. Malas nak protes.


Lepas big boss dengar penerangan aku, dia diam sekejap. Maybe dia dah dapat baca perangai sebenar Pakcik Syed yang suka-suka je nak jual nama orang. Then big boss cakap, aku tak payah tolong buat MBJ dah. Ikut jadual asal yang dia keluarkan haritu. Nanti dia akan maklumkan kat Pakcik Syed. Pastu dia siap bagi pesanan lagi kat aku. Dia cakap, lain kali kalau ada apa-apa masalah, jumpa je dia. Jangan diam je. Dia tak tau apa masalah kitorang. Dia ingat semua ok. Dia siap cakap, aku kena berani bersuara. Kalau tak, kena pijak la jawabnya. Aku senyum jela. Keluar je dari bilik dia, aku sengih je. Suka hati beb! Inilah yang aku tunggu-tunggu. Haha. Akhirnya. Lepas jugak dari mulut naga. Hahahahaha..



Nota Cik Rimau : Sangat letih sejak akhir-akhir ni. Kenapa ye????

26 April 2011

Takut Tak Bertempat

Assalamualaikum and selamat malam...


Malam ni aku nak story pasal takut. Korang sendiri pun tau kan yang kat dunia ni ada macam-macam jenis takut. Aku tak nak cerita pasal takut yang berlambak-lambak tu. Aku nak cerita pasal takut kat orang yang bersangkut paut dengan hidup aku satu masa dulu. Saja je nak imbas memori dulu-dulu malam ni. Hehe.



Masa kecik-kecik dulu, rumah aku berdekatan dengan sorang nenek ni. Sekarang ni dah takde sape duduk kat rumah tu. Jadi rumah hantu kot. Hik hik hik. Masa nenek tu duduk situ dulu, kadang-kadang ada anak dia yang datang melawat. Salah sorang anak dia tu, namanya Musa. Aku cukup tak gemar duduk dekat dengan dia. Sebabnya, dia ni suka takut-takutkan aku. Pantang nampak je aku dengan adik aku, dia mesti nak peluk la apa la. Maybe la dia nak anggap kitorang sebagai anak, tapi aku takut ok. 


Pernah sekali tu, aku and adik aku pergi ke belakang rumah sebab nak ambik buah jambu. Tiba-tiba dia muncul. Dibantainya sergah kitorang. Kitorang apa lagi. Bertempiaran lari masuk bilik, kunci pintu then masuk menyorok bawah tilam. Bukan setakat bawah tilam. Dalam sarung tilam pun kitorang pernah menyorok. Betapa takutnya kitorang kat dia. Dahsyat tak? Haha. Aku sendiri pun tak faham kenapa aku takut sangat kat dia masa kecik-kecik dulu. Apa masalahnya entah la. Ish ish ish...


Ada lagi sorang manusia yang buat aku and adik aku takut. Agaknya masa kecik-kecik dulu, kitorang cute sangat kot, sampai semua orang nak usik kitorang. (Perasan betul. Haha.) Ada la sorang benggali jual karpet ni selalu datang nak jual barang-barang dia tu. Setiap kali dia singgah nak tunjuk barang-barang dia, dia mesti nak usik aku and adik aku. Kitorang cukup anti dengan dia. Kalau dia dekat dengan kitorang, terus kitorang capai comferter or apa jela untuk bungkus diri semata-mata tak nak bagi dia usik kitorang. Dah macam hantu bungkus je rupa kitorang. Tapi peduli apa. Masa tu kitorang memang tak nak dia dekat kitorang. Takut siot. Tak bertempat betul takut kitorang ni. Hak hak hak.


Yang sorang lagi ni, rasanya memang patut kot kitorang takut. Sebabnya, atok ni memang agak merbahaya. Kadang-kadang, dia selalu singgah kat tingkap rumah kitorang bila dia balik dari kebun. Saja-saja jela dia nak menyembang. Tapi yang tak bestnya, tangan dia tu gemar benor merayap. Nak meraba je kerjanya. Nak je aku lempang. Start tangan dia nak menggatal tu, mana ada kitorang layan dia sangat. Even masa tu kitorang baru 9 and 7 tahun, tetap kena berhati-hati. Buatnya dia buat bukan-bukan kat kitorang, sape nak jawab? Huhu. 


Mungkin ada yang kata, dia anggap kitorang cucu kot. Kitorang je yang salah anggap. Bukan ok. Actually, dia pernah buat something kat someone yang memang aku susah nak terima. Walaupun kitorang still budak masa tu, semua tu dah cukup untuk buat kitorang berhati-hati dengan dia. Yang terbaru ni (dua tahun lepas), aku takut kat sorang lelaki ni. Bajet suami isteri nak tolong aku. Aku ni pulak cepat percaya masa tu. Tak sangka pulak dorang ada niat tak baik kat aku. Si isteri macam tak kisah je si suami nak buat tak elok kat aku. Alhamdulillah aku berjaya larikan diri dari dorang. Sangat-sangat bersyukur. Kalau tak, aku tak tau apa jadi kat aku sekrang ni. Huhu.




Nota Cik Rimau : Baru lepas check handphone. Dari balik tadi tak keluar pun handphone daripada beg. Dah la buat silent je. Sekali tengok ada sms and call daripada pengarah negeri yang datang kat office siang tadi. Katanya nak tanya hal rasmi. Mampus la Cik Rimau camni. Dah pukul 11.30 malam kot. Takkan baru nak reply sms dia. Apa nak buat ni wehhh?? (Actually tengah fikir ni. Sape bagi nombor handphone Cik Rimau kat dia? Nombor peribadi kot. Mesti Pakcik Syed tu kasi ni. Sebab tadi orang tu cari dia nak tanya something berkaitan MBJ. Mesti pakcik tu suruh tanya aku. Hampeh betul. Dasar lepas tangan punya orang. Gerammm.. )

25 April 2011

Hilang!!!

Assalamualaikum and selamat malam...


Harini aku agak stress sebab cari benda tak jumpa-jumpa. Dari pagi sampai ke petang. Surat tu boleh dikatakan penting jugak la. Aku memang confirm aku letak atas meja. Ada dua tempat je. Sama ada kat atas tray surat or kat dalam folder khas untuk surat tu. Dua tempat tu je aku memang confident aku simpan surat tu. Sebabnya, hari Selasa lepas, aku dah kemas cantik-cantik meja aku tu. Esoknya kan ada Hari Terbuka Seksyen Sumber Manusia (SSM). Tak nak la nampak bersepah. Surat tu pulak saja aku asingkan kat tempat yang memang mudah aku nak cari sebab aku nak settlekan surat tu minggu ni. 


Sekali aku datang office tadi, aku dah tak nampak surat tu. Puas aku cari. Bukan sekali dua. Berkali-kali. Semua fail kat sekitar meja aku selongkar. Kot-kot la terselit ke apa. Tapi memang langsung tak jumpa. Lesap tak dapat dikesan. Aku cari meja orang lain pun takde. Aku tanya sape-sape yang berkaitan yang mungkin ada ambik surat tu pun, langsung takde jawapan yang aku harapkan. Risau betul aku. Pagi je dah berapa puluh kali aku selongkar meja. Tambah lagi masa petang pulak. Semua fail aku dah selak. Tak jumpa. Aku boleh je mintak balik salinan kat bahagian yang hantar surat tu. Tapi nanti nama aku la yang buruk. Hilangkan surat pulak. Adehh..


Tapi serius, aku tak salah letak. Aku confident ada kat situ. Aku takut satu benda je. Dengar dari kawan-kawan yang ada masa hari terbuka tu, dorang kata ada staff bahagian lain datang duduk kat tempat aku. Aku takut dorang tersalah ambik ke. Tapi macam pelik la. Takkan hilang langsung kan. Ada orang sabotaj aku ke?? Jangan la wei.. Aku baru tiga hari pergi kursus. Dah hilang surat. Buatnya seminggu kursus, mau kerusi meja aku pulak hilang. Tolong la surat.. Muncul la kat atas meja aku esok.. Huwaaaaaaaaaaaaa



Nota Cik Rimau : Layan cerita Juvana. Best pulak tengok. Budak-budak jahat yang suka bergaduh. Huhu.

24 April 2011

Study Selepas Kahwin? Boleh Ke?

Assalamualaikum and selamat malam..


Layan Mentor jom. Hehe. Dah nak habis dah kot. Aku suka tengok persembahan Nora dengan anak dia tadi. Best jugak. Nasib baik la dorang setakat buat persembahan sebagai penyanyi jemputan. Nyanyi lagu Terlanjur Cinta pulak tu. Suka-suka. Huhu. Keseluruhannya, untuk persembahan malam ni, yang aku rasa ok Salma and Ika je. Aiman ok jugak tapi masih lagi tak boleh nak tandingi dorang berdua. Macam ada banyak lagi yang dia perlu baiki. (Bajet pro je aku ni. Haha) Tapi betul la. Pakej dah ada. Rupa dah ok. Kalau dia boleh mantapkan lagi skill nyanyian dia, tak mustahil dia boleh jadi penyanyi pujaan ramai satu hari nanti. (Peminat Aiman jangan marah cheq no.. ) Huhu.


Malam ni Cik Rimau bukan nak cakap pasal Mentor. Sambil-sambil menaip entri ni, saja je la layan Mentor. Hiburan sampingan. :-) Tadi masa tengah cari-cari idea nak merepek apa malam ni, aku terbaca la status sorang akak office tu kat facebook dia. Status dia buatkan aku terfikir something yang memang selama ni aku nak buat. Yang pernah aku cakap kat kawan-kawan tapi tak tau akan tercapai ke tak. Ini dia status yang dia tulis :


" KAWEN--->MENIKAH and then dapat baby... mampukah wanita memberi tumpuan menyambung belajar??? ataupun amik PHD sepenuh masa menjadi surirumah menjaga anak and "membelai" suami... hahaha... tak tercabar ke suami kalau isteri sambung belajar?? hmmm.. "


Ayat dia aku ubah sikit sebab kejap guna huruf besar, kejap guna huruf kecik. Karang korang pening pulak baca. Ayat yang sama cuma cara ditulis je aku ubah. Ayat still original lagi tau. Bukan ditambah-tambah ye. Korang abaikan ayat-ayat yang kat bawah tu. Aku nak sentuh pasal sambung belajar selepas kahwin. 


Kalau korang pernah baca entri ini, korang mesti faham kenapa aku tak sambung study. Walaupun aku dah kerja sekarang ni,  itu tak bermakna aku dah lupakan niat nak sambung belajar. Dari dulu lagi aku memang nak sangat sambung belajar. Maybe tak ambik sepenuh masa kalau dilihat dari situasi aku sekarang ni. Tapi tak tau la kan. Bila ada kelapangan nanti, tak mustahil aku ambik sepenuh masa. Cuma buat masa ni, mungkin aku boleh buat PJJ or separuh masa je kot. Tapi, mampu ke aku kalau nak buat separuh masa? Penat kerja lagi, nak pergi kelas lepas lepas kerja lagi. Mau pengsan. Huhu.


Aku pernah jugak terfikir, kalau sekarang ni aku tak dapat nak sambung belajar lagi, aku plan nak belajar lepas kahwin je kot. Itupun kalau diizinkan oleh suami aku nanti. Kalau kahwin la. Hak hak hak. Tapi kan, bila aku baca status akak tu tadi, aku rasa betul jugak apa yang dia cuba sampaikan. Masa mula-mula kahwin, mungkin takde masalah sangat kot. Cuba kalau nanti dah ada anak. Macam mana? Banyak jugak yang perlu diberi perhatian. Nak kena siapkan makan pakai suami la, anak lagi. Kalau tak kena gaya, boleh menyebabkan rumahtangga berantakan. Tak nak la sampai macam tu kan..


Kalau takde anak pun, belum tentu boleh handle study dengan family pada masa yang sama. Kemungkinan masa mula-mula mintak izin nak sambung belajar, suami izinkan. Tapi cuba fikirkan. Lama-lama nanti, bila dah semakin busy dengan kerja, assignment la, rumah lagi, dengan suami lagi, boleh ke handle? Pening kepala. Takut lama-kelamaan, banyak kerja-kerja rumah or makan pakai suami terabai. Dah bergaduh pulak kan? Tak pun suami bagi kata dua je. Sama ada pilih family or study? Haru betul kalau sampai jadi macam tu..


Nampaknya kena fikir balik apa yang aku impikan. Kalau belum kahwin ni, memang ok. Masalah pun maybe dari segi kewangan and penjagaan abang aku je kot. Kalau dari segi komitmen, tak banyak yang perlu aku risaukan. Tapi kena la tunggu adik aku habis study dulu. Bila adik aku dah ada kat sini, ada la orang yang boleh jaga abang aku time aku takde kat rumah. Takde la aku risau nak tinggalkan dia sorang-sorang. 


Apa pun, aku still muda lagi. (Muda ke kalau dah 22 tahun?) Maybe masih sempat lagi untuk aku sambung belajar sementara masih bujang ni. Cuma terfikir kalau-kalau aku tak sempat je. Kalau tak sempat sambung study sebelum kahwin, kena la aku mintak kebenaran suami aku nanti. Hope dibenarkan. (Sekali dapat suami kuat jealous, langsung tak dibaginya. Adeh..)



Nota Cik Rimau : Cik Rimau respect kat sesiapa yang boleh bahagi masa kat rumahtangga and sambung study dalam masa yang sama. Kalau dapat result cemerlang, lagi la Cik Rimau kagum. Macam mana ek dorang boleh bahagi masa macam tu? Kena mintak tips ni.. Hehe..(Cik Rimau belum nak kahwin lagi yer.. Saja je terfikir pasal ni. Huhu)

23 April 2011

Rehat Jugak Akhirnya

Assalamualaikum and selamat malam...


Hujung minggu yang agak membosankan sebab aku tak ke mana-mana. Duduk terperap je kat rumah. Walaupun kebosanan, dalam masa yang sama happy jugak sebab dapat rileks lama-lama. Faham-faham jela dah berapa lama aku asyik OT je hari Sabtu. Baru minggu ni je aku dapat rehat. Happy rasanya. Dapat jugak menenangkan diri and otak ni ha. Haha.


Aktiviti aku harini, tidur je. :-) Tapi takdela sepanjang masa. Pagi tadi dah bangun dah. Pastu sambung tidur balik. Mengantuk gila. Malam semalam tidur pukul 3 pagi. Memang tak boleh nak tahan mata aku ni. Ubatnya satu je. Lelapkan mata. Betul tak kawan-kawan? 


Takde benda pun nak cerita. Saja nak bagitau korang betapa happynya aku dapat berehat macam ni. Bukan senang dapat masa macam ni. Hehe. Ok la. Mau layan cerekarama ni kejap. Apa tajuknya entah. Kalau tak silap Bila Azan Berkemundang. Walaupun menyampah sikit kat pelakon lelaki utama tu, tengok jugak la sebab cerita ni ada pengajaran. (Boleh pulak Shahz Jaszle and Wan Sharmila berlakon sekali ek? Bukan dorang ada masalah ke haritu? Hik hik hik.)



Nota Cik Rimau : Tak mengantuk. Confirm tidur lambat malam ni. Huwaaaaa..

Kursus Dah Tamat!

Assalamualaikum and selamat malam..


Agak lewat aku update entri malam ni. Syok layan cerita Jackie Chan tadi. Best woo tengok part lawan-lawan. Haha. Ok. Kembali kepada tajuk asal. Harini merupakan hari terakhir kursus yang aku pergi sepanjang tiga hari ni. And macam yang aku ceritakan semalam, harini kitorang dibawa melawat ke Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia (UPM). Tak pasti ke unit mana kitorang dibawa tadi tapi rasanya Unit Pentadbiran kot. 

Yang berdiri tu la penceramahnya. Tak silap aku namanya Encik Kassarudin.

Boleh jadi pengacara rancangan Jalan-jalan Cari Makan tak? Haha. Semangat gila kan akak ni makan. :-)

Antara aktiviti kursus. Kelakarkan nama kumpulan aku?

Tujuan lawatan kitorang ni adalah untuk tengok amalan or aktiviti 5S yang dijalankan kat sana untuk dijadikan panduan or contoh kepada organisasi kitorang pulak sebelum memulakan amalan 5S. Sampai je kitorang kat UPM tadi, pihak UPM bagi taklimat sikit sebelum mulakan lawatan secara berkumpulan. Seingat aku, ada lebih dari tiga tempat yang pihak UPM tunjukkan kat peserta kursus. Peserta kursus dibahagikan kepada empat kumpulan yang dibawa melawat ke tempat yang berasingan secara bergilir-gilir.


Keseluruhannya, aku memang kagum and puji dengan sistem yang pihak UPM buat menggunakan prinsip 5S ni. Ruang kerja dorang memang kemas, teratur and cantik. Memang boleh memberikan keselesaan kat semua orang yang bekerja kat situ. Syabas and tahniah atas usaha-usaha yang dorang jalankan. Memang layak dapat cemerlang la. (Tak sabar pulak rasanya nak buat kat office sendiri. Hehe)


Rasanya kalau setakat cakap je, maybe orang tak percaya. So, korang layan la gambar-gambar ni ye. Hehe.  Kalau korang pergi melawat kat sana, korang pun mesti akan kagum. Ok. Jom cuci mata tengok ruang kerja staff UPM yang sangat kemas ni.


Masa ni taklimat oleh pihak UPM. Kalau tak silap, Tuan Haji Roslan kot nama orang UPM yang bagi taklimat tu.




Peserta kursus yang hadir.
Staff-staff UPM yang sangat ramah and sedia memberi penerangan sepanjang masa lawatan.


Susunan borang yang kemas and kreatif.
Nampak tak fail-fail kat rak-rak tu? Dorang susun guna kod warna and abjad. Nampak kemas je. Paling penting, senang nak cari bila nak guna. Ye tak?
Cute je dorang buat benda ni. Rasa macam nak buat je office sendiri.

Antara sudut 5S kat UPM.
Kabinet yang dilabel ikut warna.
Fail-fail yang disusun menggunakan kod warna and nombor.
Alatan pejabat pun berlabel. Kemas, kreatif, cantik and memudahkan staff untuk ambik barang bila diperlukan.
Papan aktiviti staff. Cantik kan?
Kasut pun ada tempat khas tau.
Borang-borang  yang dilabel menggunakan warna berbeza and mengikut nombor. Kat dinding tu pulak master index untuk memudahkan staff mencari borang yang diperlukan.




Benda-benda ni pun dorang ada buat tapak dengan menggunakan kertas pembalut hadiah kalau tak silap. Mungkin untuk mengekalkan kedudukan asal benda-benda tu lepas digunakan. Mungkin la.. Hehe.





Nampak line merah tu? Line tu mungkin untuk mentapkan kawasan untuk benda-benda ni. Kiranya hanya benda-benda ni je yang boleh ada kat kawasan bertanda tu.
Aku lupa ni peti apa. Sama ada peti surat ataupun peti simpan barang staff. Tengok tu. Dilabelkan dengan nombor. Siap ada gambar tu.

Ucapan penutup and penyampaian cenderamata antara pihak UPM and KPKT.
Kesimpulannya, amalan 5S yang dijalankan oleh UPM memang wajar dijadikan contoh kepada organisasi lain. Amalan 5S yang dijalankan mampu memberi keselesaan kepada pekerja, menjimatkan ruang pejabat (jadi lebih lapang), menjimatkan masa mencari dokumen yang diperlukan and keselamatan dokumen lebih terjamin.



Nota Cik Rimau : Bagi yang tak tau apa itu 5S, 5S adalah program menyeluruh perubahan/pendekatan secara perlahan (kaizen) yang melibatkan semua orang dalam sesuatu organisasi. Ianya berkesan untuk memotivasikan pekerja, meningkatkan produktiviti and persekitaran tempat kerja. 5S asalnya daripada perkataan Jepun iaitu Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu and Shitsuke. Kalau kat Malaysia ni pulak, 5S adalah untuk Sisih, Susun, Sapu, Seragam and Sentiasa Amal. Tau dah kan? Hehe.

21 April 2011

Macam-macam Hal

Assalamualaikum and selamat malam..


Harini hari kedua aku berkursus. Sempat sarapan dengan Kak Ziha sebelum bergerak ke hotel. Takde la lapar macam semalam. Sampai je kat dewan kursus tu, aku nampak penceramah dah ada. Aku ingatkan kitorang dah lambat. Bila tengok jam, rupa-rupanya ada lagi setengah jam sebelum kursus mula. Awal lagi da.. 


Harini, kursus berjalan macam biasa. Banyak kerja kumpulan. Staff jabatan aku bergabung dengan staff Jabatan Perumahan Negara. Dorang ni memang sempoi la. Seronok geng dengan dorang. Huhu. Esok pulak kitorang ada lawatan untuk tengok apa entah yang berkaitan dengan penggunaan 5S kat Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia. Kena bergerak dari rumah lebih awal la nampaknya. Adeh..


Tadi masa naik LRT Star dari stesen Sultan Ismail, aku terpandang kat beberapa orang tu. Aku balik agak awal harini sebab penceramah lepaskan kitorang keluar lebih awal daripada semalam. Masa kat dalam tren tu, aku nampak ada tiga perempuan and dua lelaki yang duduk berdekatan. Yang perempuannya, aku rasa maybe lebih muda dari aku kalau tengok dari muka. Yang lelakinya pulak, aku tengok muka semacam je. Tengok dari gaya macam si lelaki nak mengorat si perempuan. Tanya macam-macam kat si perempuan. Si perempuan pulak, bajet malu or tak nak layan, tapi layan jugak. Ish ish ish.


Masa dah sampai kat LRT Putra stesen Masjid Jamek, aku naik sekali dengan sorang auntie ni. Auntie ni pakai tongkat and jalan agak perlahan jugak. Aku masuk je tren terus berdiri kat tepi pintu. Aku perhati jugak la auntie tu. Aku nampak dia berdiri kat tiang yang kat tengah-tengah tren. Kesian jugak aku tengok. Aku ingatkan takde sape yang nak bangun bagi tempat duduk kat auntie tu. Nasib baik tak lama lepas tu ada sorang lelaki bangun bagi tempat duduk kat auntie tu. Aku puji sikap lelaki tu sebab lebih mengutamakan orang yang lebih memerlukan tempat duduk. Tapi aku agak malu jugak la sebab yang bangun tu bukannya orang Melayu. 


Aku bukan nak kata bangsa sendiri. Rasanya tak perlu aku ceritakan pun, maybe korang sendiri boleh nampak. Cuba korang perhatikan, kalau korang naik bas or tren, selalunya yang bangun bagi tempat duduk kat orang-orang yang lebih memerlukan tu sape? Selalunya mesti bangsa lain. Orang Melayu jarang-jarang sekali. Aku tak kata aku baik. Kadang-kadang aku pun buat benda sama. Kalau aku naik bas duduk kat sebelah dalam, memang aku takkan bangun la offer tempat. Tapi kalau aku duduk sebelah luar, pastu ada pulak makcik pakcik yang tak larat or ada perempuan mengandung, aku bangun la. Aku fikir satu benda je. Camne kalau satu hari nanti aku di tempat dorang? Huhu.


Lagi satu, aku paling tak puas hati dengan sikap sesetengah penduduk bukan warganegara Malaysia. Aku pergi kerja naik bas. Setiap pagi mesti naik sekali dengan sekumpulan orang asing yang datang dari pelbagai negara. Dorang ni memang suka berebut kalau nak naik bas. Tujuannya satu je. Nak dapatkan seat. Padahal muda-muda semua tu. Bukan yang perempuan je. Yang lelaki pun sama. Bila aku dapat naik je, tengok semua seat dah penuh dengan dorang je. Kadang-kadang aku perasan ada makcik-makcik berdiri betul-betul tepi seat dorang, tapi dorang boleh buat tak tau je. Buat tak nampak je. Apa salahnya bangun? Hangin betul aku. Nak je rasanya aku cekik dorang. (Dah la datang negara orang, pastu buat macam kat negara sendiri pulak.)



Nota Cik Rimau : Sakit kepala la. Macam nak demam...

20 April 2011

Jom Berkursus!

Assalamualaikum and selamat malam..


Harini penat betul. Awal-awal pagi dah hujan lebat. Tapi terpaksa jugak redah sebab nak pergi kursus. Dah la masa sampai tu, teragak-agak nak cari hotel. Kak Intan cakap kat depan Cosmopoint. Yang aku and Kak Ziha nampak, Hotel Plaza. Bukan hotel yang dicari. Kitorang ingatkan kementerian salah bagi alamat ke. Padahal kitorang yang tak tau. Apa da.. Dah la masa tengah tercari-cari tu, ada sorang lelaki berbangsa asing ni asyik pandang kitorang. Naik seram aku. Takut dia ada niat tak baik je kat kitorang. Yela, asyik pandang semacam je. Nasib baik aku bukan jenis yang pakai handbag. So, rasa takut tu agak kurang la. Hehe.


Sampai je, kitorang terus naik ke level 10. Ikut surat yang kementerian bagi, kitorang kena daftar pukul 8.30 pagi. Tunggu punya tunggu, pukul 9 pun belum mula lagi kursus. Urusetia datang lambat. Peserta lagi awal ok. Haisshh.. Aku pulak, rasa agak menyesal sebab tak pergi sarapan sebelum masuk ke bilik kursus tu. Makan pagi pukul 10.30 pagi. Memang penat la tunggu. Nasib baik bukan aku je. Dua orang lagi staff office aku pun sama macam aku. Sudahnya kitorang pakat esok nak makan dulu sebelum masuk hotel. (Nasib baik perut tak bunyi tadi.) Haha.


Keseluruhannya, kursus harini best. Penceramah pun best. Cuma aku ni je yang agak mengantuk sebelah petang. Tersengguk-sengguk tahan mengantuk. Nasib baik duduk belakang sekali. Takde la nampak sangat. Teruk kan ambik port belakang sekali. Oh ya, lupa pulak. Satu je aku nak complain pasal tempat kursus. Surau kecik gila. Sempit. Tandas bukan main besar, tapi surau? Kenapa la kecik sangat. Berapa orang je boleh solat dalam satu-satu masa. Hurmm..



Nota Cik Rimau : Dapat jemputan kahwin daripada seseorang yang pernah kenakan / buat jahat kat Cik Rimau. Dia mintak alamat kat message facebook Cik Rimau. Patut ke Cik Rimau bagi kawan-kawan?

19 April 2011

Rojak Story 4

Assalamualaikum and selamat malam..


Aku tengah layan cerita Sahara kat tv3 ni. Sambil tu dengar lagu jiwang-jiwang. Jangan nak kata rimau tak boleh nak jiwang. Rimau pun ada mood jiwang tau. Cuma kebanyakan masa lebih suka mengaum and berburu je kot. Haha. Merepek la pulak. :-)


Harini pejabat sunyi sikit. Exam jabatan dah mula. So, seminggu ni staff Unit Latihan kena keluar untuk jadi pengawas exam tu. Tinggal la semua staff Unit Perkhidmatan. Takde la dengar suara mengusik Abang Lan and Abang Zack sepanjang minggu ni. Yang kedengaran hanyalah suara seseorang tu. Aku agak geram dengan dia. Semalam dia suruh aku pergi taklimat HRMIS untuk sub-modul Mesyuarat Majlis Bersama Jabatan (MBJ) Selasa depan kat kementerian. Kebetulan, semalam jugak senarai tugas yang baru bos keluarkan kat semua staff. Dalam senarai tu, aku dah tak payah nak jadi pembantu dia untuk siapkan kerja-kerja berkaitan MBJ. 


Aku nak maklumkan kat dia, maybe aku dah tak patut libatkan diri dengan taklimat tu sebab aku dah tak buat. Baik bagi orang yang terlibat je kan? Malangnya, lain yang aku harapkan, lain pulak yang jadi. Dia cakap dia boleh cakap kat bos kalau aku nak buat. Aku cakap direct je yang aku lagi suka kalau aku dah tak tolong handle MBJ. Tapi biasa la kan. Dia ni jenis yang suka potong cakap orang, buat kesimpulan and keputusan sendiri. Puas aku cakap kat dia yang aku ok dengan senarai tugas yang baru tu. Aku baru nak happy sebab tak payah jadi pembantu dia. Sekali tadi dia pergi jumpa bos cakap pasal tu. Sudahnya, aku kekal jadi pembantu dia. Tak sukanya!!!


Hurrrmm.. Esok ada Hari Terbuka Seksyen Sumber Manusia (SSM). Aku memang takut nak berdepan dengan staff-staff bahagian lain yang bakal datang esok. Ada la beberapa sebab kenapa aku takut. Mujur esok aku ada kursus kat Hotel Grand Continental. Tiga hari beb. Tak payah masuk office. Best gila. Best untuk tiga hari jela. Masuk balik Isnin depan, memang kena ada ketahanan mental yang kuat kot. Mungkin.. Tunggu jela. Haha. Esok makin sunyi la office. Tinggal sembilan orang je kat office. Kesian dorang kena layan staff-staff bahagian lain.



Nota Cik Rimau : Tiba-tiba terfikir satu ayat ni. Tak pasti la ayat ni kategori apa. Perumpamaan kot. "Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa." Cik Rimau rasa macam pelik je ayat "kerana pulut santan binasa" tu. Bukan ke kerana santan, pulut binasa? Haha. Jangan marah Cik Rimau. Cik Rimau cuma rasa macam tak sesuai je. Hehe.

18 April 2011

Terluka...

Assalamualaikum and selamat malam..


Malam ni aku nak tanya korang sikit boleh tak? Hehe.. Tak boleh pun, korang kena kata boleh. Hurmm.. Korang pernah tak rasa macam apa yang korang buat selama ni seolah-olah tak dihargai? Macam semua yang korang buat selama ni langsung takde nilainya. Tak bermakna. Sedangkan korang dah habiskan banyak masa and tenaga korang untuk memberikan hasil yang terbaik. Tapi semua yang korang buat tu, tak kira sebesar mana pun ianya, seolah-olah takde sape yang nampak. Sakit hati je kan?


Bukan la berniat nak dapatkan pujian. Langsung tidak. Tapi tak perlu la kot nak banding-bandingkan dengan sesiapa. Hati orang perlu dijaga. Jangan main cakap je. Sekarang ni pun orang-orang dah mula memendam rasa. Masing-masing dah mula tanam impian nak mencuba nasib di dunia baru. Jangan sampai satu hari nanti semua memulakan langkah serentak. Awak yang ternganga nanti. Bukan nak kata orang-orang ni besar kepala. Cumanya janganla terlampau memuji orang lain sampai abaikan perasaan orang-orang ni. Orang-orang ni dah takde hati nak teruskan langkah kat sini. Satu hari nanti mungkin dapat ucap "GOOD BYE FOREVER" je kot. Hurrrmm..


Nota Cik Rimau : Tengah geram. Huhu. Korang mesti tak faham cerita Cik Rimau kat atas tu kan? Tak faham takpe. Saja guna kiasan "orang" tu. Tak nak orang-orang yang tak berkaitan / kaki spy / yang tak sepatutnya baca entri ni faham senang-senang. Nanti lain pulak ceritanya. Hehe. 

ps : Tadi kawan Cik Rimau bagitau yang mak kepada sorang lagi kawan baik kitorang masuk hospital. Dalam beberapa hari ni jari kaki mak dia akan dipotong sebab sakit kencing manis. Kesian kat dia. Hurmm.. Cik Rimau jadi takut pulak. Nampaknya kena jaga makan and kesihatan la lepas ni. Tak mau sakit. Cik Rimau nak sihat. Nak kahwin dulu. Haha. (Gatal betul kan?)

Jalan-jalan di Hujung Minggu

Assalamualaikum and selamat malam..


Harini disebabkan kebosanan yang melampau and dah lama tak berjalan-jalan, aku pun keluar la ke Mid Valley dengan abang aku. Saja jela kan nak cuci mata. Nak tengok wayang pun macam takde cerita menarik + poket dah nak kering. Haissshh.. So, setakat jalan-jalan melenguhkan kaki je la. Ok la daripada duduk terperuk je kat rumah. Hehe.


Dah menjadi kebiasaan aku kalau pergi Mid Valley mesti naik ke tingkat tiga. Tingkat tiga ada apa? Ya, memang ada wayang and bowling. Tapi bukan itu hala tuju aku okeh. Semestinya aku tuju ke Pets Wonderland. Sebab kat situ banyak pets yang cute-cute. Terutama sekali kucing. Comel gila. Macam-macam jenis baka yang dorang jual. Ada bengal, persian and scottish fold (tak silap aku la nama untuk kucing yang telinga macam patah tu). Rasa tak nak balik je tengok kucing-kucing tu. Geramnya...


Tengah merayap-rayap kat tingkat tiga tu, aku terperasan ada ramai orang berkumpul kat Mid Valley Exhibition Centre (MVEC) tu. Aku ni tergerak la nak tengok. Baru aku teringat yang harini ada MCTF (Malaysia's No.1 Career & Training Fair). Aku pun saja la gatal nak masuk. Sekali tengok kat notis depan pintu masuk tu, kalau nak masuk kena daftar dulu. Baru je plan nak cabut, tiba-tiba pulak ada orang tegur aku. Dia bagi form. Aku cakap aku nak tengok je. Bukan nak mintak kerja. Dia kate kena isi jugak. Aku isi jela sekali dengan abang aku. 


Dah siap isi, aku pun masuk la. Hangin betul dengan pintu masuknya tu. Bukan apa. Sepatutnya dekat je kaunter dari pintu utama. Tapi dia buat style macam tempat beratur beli tiket wayang je. Pusing-pusing banyak kali baru sampai kaunter untuk hantar borang pendaftaran. Hampeh betul. Lepas dorang tampal sticker masuk kat lengan aku, baru la aku merayap ke semua booth. Banyak jugak syarikat yang join MCTF ni. Aku setakat lalu and ambik pamphlet yang dorang kasi jela. Aku dah kerja. Takkan nak menggedik nak cuba nasib jugak. Haha. Aku tengok memang ramai yang datang. Ada yang terus interview kat situ jugak. Apa pun, aku harap yang datang tu dimurahkan rezeki and dapat peluang untuk diterima  bekerja dengan syarikat-syarikat yang dorang cuba nasib tadi. 



Nota Cik Rimau : Kebelakangan ni Cik Rimau suka tidur lambat. Nak buat macam mana. Dah mata susah nak lelap. Ada tips nak bagi tidur cepat tak? Hik hik hik..

17 April 2011

Tempe

Assalamualaikum and selamat malam..


Aku tengah layan cerekarama kat tv3 ni. Tak pasti pulak apa tajuknya. Tapi best jugak. Ada Wahid, Kaza and Maimon Talib yang agak kelakar wataknya. Jadi family Jawa tu. Jual tempe macam-macam perisa. Tak pernah aku jumpa. Haha. Tak silap aku tajuknya Wan Tempe ke London. Best la jugak. Memang patut la pun kan dorang jadi watak family Jawa. Dah memang tempe ni makanan tradisi masyarakat Jawa. Sesuai la kan. Huhu.


Ok. Bila tengok cerita ni, tiba-tiba rasa nak cerita pasal tempe. Untuk pengetahuan korang, dulu aku benci tempe. Benci gila la. Tak tau kenapa. Walaupun arwah abah selalu beli tempe, aku tak pernah nak sentuh. Ada sekali la kot. Abah goreng garing-garing. Aku tengok macam sedap je. Aku try la. Tapi bila masuk je dalam mulut, terus aku tak mau makan dah. Aku rasa macam tak boleh nak lepas kat tekak aku. Masak la apa pun. Tak mau aku sentuh.


Sampai la aku masuk asrama kolej, baru aku cuba makan. Aku tengok kawan-kawan aku selalu beli sambal goreng tempe. Ala.. Yang kadang-kadang campur kentang tu. Aku sure korang tau. Aku tengok macam sedap je dorang makan. Walaupun aku tak suka makan tempe, tapi last-last aku cuba jugak makan. And yang peliknya, aku terus minat. Takde la terlampau minat. Kiranya dah boleh makan la. Tak macam dulu. Ok la tu kan. Hehe.


Bagi korang yang masih tak tau apa itu tempe, meh aku story sikit pasal tempe ni. Untuk makluman korang, tempe ni dibuat daripada kacang soya. Selalunya tempe dibungkus dengan daun yang lebar. Contohnya daun rambai or daun pisang. Kalau kat kampung aku dulu, tempe dibalut dengan daun pokok ketapang. Tapi sekarang ni tempe dibalut dengan kertas minyak or plastik je. And rasanya, tak susah kot nak cari tempe kat pasaran Malaysia. Mana-mana pun boleh dapat. 


Tempe banyak kebaikannya dari aspek kesihatan. Ia dapat membantu menghindarkan diri kita daripada diserang penyakit jantung and kencing manis. Tempe ni ada kandungan protein and mineral yang tinggi yang dapat membantu dalam pertumbuhan. Selain tu jugak, ia dapat memperbaiki sel badan yang rosak. Tempe jugak mengandungi vitamin B12 and bahan anti oksida yang sangat diperlukan oleh badan kita. And yang terbaru ni, tempe yang dipercayai boleh mencerahkan kulit telah pun dipilih untuk dijadikan / digunakan dalam membuat produk kosmetik.


Tak mau cerita panjang. Mata dah mengantuk. Kalau korang nak dapatkan lebih banyak info pasal tempe ni, korang boleh la klik link-link kat bawah ni. 




Nota Cik Rimau : Tadi cancel plan nak ke Mid Valley. Hujan dari pagi sampai ke petang. Ingatkan lepas OT boleh la merayap. Sekali terpaksa lepak kat rumah je. Esok je kot baru merayap sana. Lama dah tak berjalan ni. Huhu.

16 April 2011

Bos Mengamuk!!

Assalamualaikum and selamat malam...


Aku tengah syok melayan cerita apa tajuknya entah kat tv3 ni ha. Pasal makhluk asing yang nak balik ke planet dorang balik. Best jugak. Boleh la kalau nak mengisi masa lapang aku ni ha. Nak "ber"facebook je pun macam bosan. Geng-geng aku takde sangat. Nak kacau orang lain, segan pulak. Sudahnya, menempek jela kat blog cabuk aku ni ha. Haha.


Hurmm.. Harini kan, ada mesyuarat tergempar sebelum balik. Bos saja nak tau perkembangan kerja kitorang selepas dua bulan rombakan tugas dijalankan. Memang agak terkejut jugak dengan mesyuarat yang dia buat secara mendadak ni. Kira mesyuarat tergempar jugak la. Aku memang dah agak dia nak tanya perkembangan kerja tu je. Dia ada bagitau jugak yang kemungkinan aku terlibat sama untuk rombakan tugas yang baru. Tukar kerja lagi. Pening kepala. Adeh..


Dia tanya sorang-sorang. Dia nak tau apa masalah yang kitorang hadapi dalam menyelesaikan kerja tu. Bagus die buat macam tu. Dari situ dia boleh tau sape yang buat kerja, sape yang tak buat kerja. Tapi yang tak bestnya bila asyik kena push. Sakit kepala. Lepas berbincang dengan dia, dia tetapkan kitorang untuk siapkan kerja masing-masing ikut masa yang kitorang sendiri rasa kitorang mampu nak settlekan. Aku mintak tiga minggu. Tapi dia bagi 29 hari. Kira ok la tu kan? Haha.


Mesyuarat tadi jugak ada bincangkan pasal Mesyuarat Retreat yang bakal diadakan awal bulan depan. Dengar cerita akan dibuat sekitar Cherating. Cuma masih belum dipastikan lagi hotel or resort mana yang dorang booking. Dia mintak semua pergi kecuali staff-staff yang ada reason kukuh untuk tak mengikuti mesyuarat tu. Nama je mesyuarat, tapi dengar-dengarnya kebanyakan acara yang diadakan lebih kepada teambuilding. Hope best la. Hak hak hak. (Ada karaoke. I likeeee.. Hehe.)


Bos jugak mintak kitorang bagi komitmen penuh untuk menjayakan Hari Bersama Pelanggan Seksyen Sumber Manusia (khas untuk staff jabatan jela). Hari yang diadakan khas untuk staff-staff jabatan datang semak rekod perkhidmatan dorang. Ok la kan. Boleh jugak dorang betulkan and bagi apa-apa yang diperlukan untuk update rekod perkhidmatan dorang. Hope berjalan lancar. Tapi tak pasti lagi macam mana agaknya perjalanan program ni nanti. Sebabnya, masa program ni dibuat, kebanyakan staff yang terlibat termasuk aku, takde kat office pulak. Lima orang dari Unit Latihan terlibat dengan exam jabatan sebagai urusetia. Seminggu dorang takde. Lima orang lagi termasuk aku, ada kursus anjuran kementerian kat Hotel Grand Continental selama tiga hari bermula hari Rabu sampai la Jumaat. Yang tinggal kat office minggu depan, ada la dalam 10 orang. Dorang la yang diharapkan untuk membantu melancarkan perjalanan program tu. 


Masa giliran aku disoal, bos tanya jugak la apa masalah aku untuk siapkan kerja yang dia arahkan tu. Aku cakap la apa masalahnya. Just nak maklumkan dia je. Nanti takde la dia ingat aku saja-saja tak buat. Lepas aku cakap, dia tanya sorang akak tu pasal surat yang berkaitan untuk dapatkan apa yang kitorang perlukan dalam menyiapkan tugas tu. Akak tu jawab dia dah buat surat ke kementerian and dah faks ke sana. Lepas tu kan, tiba-tiba je bos naik angin. Bos marah sebab tak bagi dia check dulu surat tu. Dia kata tak kisah la surat apa pun. Walaupun bukan dia yang sain, dia nak tengok dulu semua surat keluar. Kiranya, dia lepaskan sekali apa yang dia marahkan kat sesetengah staff dalam SSM tu. Semua dia keluarkan. Memang nampak la dia marah. Mujur la sesetengah orang yang dia marahkan sangat tu takde masa mesyuarat tadi. Kalau tak, mungkin panas jugak bilik mesyuarat tu tadi. Haha.


Apa pun, aku secara peribadinya, aku rasa aku boleh je ikut apa yang bos suruh. Cumanya aku tak berapa nak gemar kalau terlalu didesak sangat. Ya aku tau bagus kalau kita boleh tetapkan masa untuk siapkan sesuatu kerja tu. Tapi kadang-kadang, agak mustahil kitorang siapkan kerja yang diberi dengan cepat kalau perlu siapkan 4-5 kerja yang lain dalam masa yang sama. Mau pengsan kalau terlalu didesak. Tension wooo.. Mujur ada blog untuk luahkan apa yang aku tak puas hati. Takde la asyik simpan dalam hati je. Lama-lama karang tak pasal-pasal jadi sewel. Oh tidak!!! Tak mau tak mau... Hehe..



Nota Cik Rimau : Disebabkan dah janji dengan bos akan settlekan dalam masa 29 hari kerja yang dia bagi tu, terpaksa la esok Cik Rimau datang office OT. Ikutkan malas. Tapi nak buat macam mana. Kena datang jugak la. (Esok nak lepak kat Mid Valley la lepas OT. Saja nak cuci mata kejap. Lama dah tak jalan. Nak ikut? Hehe)

14 April 2011

Antara Sahabat Dengan Cinta Hati, Siapa Pilihan Anda?

Assalamualaikum and selamat malam..


Saja tiba-tiba nak bukak topik ni. Selalu kan korang dengar soalan ni. Kalau diberi pilihan antara sahabat dengan boyfriend / girlfriend, sape yang korang pilih? Macam-macam jawapan yang keluar. Semestinya la kan. Tapi yang pasti, jawapan paling banyak mesti ramai yang pilih sahabat. Kenapa? Jujur ke jawapan korang tu? Serius korang sanggup tinggalkan pasangan untuk seorang sahabat? Kalau betul, aku memang tabik la. Hehe.


Korang jangan salah faham dengan ayat aku tu. Aku bukan nak kata orang yang pilih sahabat tu penipu ke apa ke. Masing-masing ada jawapan untuk setiap pilihan dorang kan? Kalau soalan tu ditanya kat aku, aku akan pilih jawapan berdasarkan situasi semasa. Takkan main jawab je kan. Karang beria-ia cakap akan utamakan sahabat daripada pasangan. Tapi bila terjadinya situasi yang memerlukan kita membuat pilihan tu, lain pulak pilihannya. Ye tak?


Tapi kalau aku la, aku memang pilih ikut keadaan. Contohnya macam ni la. Korang ada pasangan. Memang baik gila. Ajar korang benda-benda baik. Tak pernah ajar korang buat benda bukan-bukan. Kira tak pernah bagi masalah kat korang. Tapi tiba-tiba, kawan korang suruh tinggalkan dia sebab dorang tak suka dia. Cakap benda buruk-buruk pasal pasangan korang. Ada je yang dorang tak suka. Sampai la dorang paksa korang buat pilihan antara dorang dengan pasangan korang. Korang pulak memang sayang kedua-duanya. Sampai naik blur siapa yang patut dipilih.


Untuk situasi macam ni, aku akan bandingkan dulu kedua-duanya. Siapa yang banyak ada kat sisi aku masa aku susah or senang. Siapa yang banyak tolong aku. Kalau kawan yang lebih banyak berada dengan aku tak kira susah or senang, for sure aku pilih kawan. Tapi kalau kawan pun banyak ada time senang je, baik aku pilih pasangan je. Untuk apa melepaskan someone yang berharga dalam hidup kita semata-mata untuk kawan yang lebih banyak mendatangkan keburukan kepada kita? Mungkin agak kejam. Tapi aku belajar dari pengalaman tau. Huhu.


Tapi kalau situasi macam ni pulak, lain la pilihan aku. Contohnya macam ni. Korang ada best friend. Kenal dari kecik. Membesar sama-sama. Keluarga korang masing-masing pun rapat. Family dia pun memang banyak tolong korang. Kira memang best friend forever la. So, bila dah besar, korang berkenalan dengan someone yang membuatkan jantung korang berdegup macam baru lepas lari pecut. Dalam korang tak sedar, rupa-rupanya korang dah suka pada "orang" yang sama. Tapi agak malang buat kawan korang tu. Sebabnya, "orang" yang diminati tu tak tertarik kat kawan korang. "Orang" tu lebih berminat kat korang. Korang pun suka jugak tapi rasa bersalah kat kawan kalau terima "orang" tu.


Untuk situasi kat atas ni, mungkin aku pilih kawan. Kalau korang pun, mungkin buat pilihan yang sama kot. Korang sanggup ke putuskan persahabatan yang dah lama terjalin untuk seseorang yang baru muncul dalam hidup korang? Aku tak sanggup. Aku sanggup lagi mengaku aku takde apa-apa perasaan kat "orang" tu daripada aku kehilangan kawan baik aku. Walaupun mungkin lepas tu aku makan hati tengok kawan baik aku tu happy dengan "orang" yang aku suka tu. Tapi takpe la. Asalkan persahabatan kitorang terus kekal. 


Itu pilihan aku. Aku pilih berdasarkan situasi. Korang macam mana pulak? Kalau situasi kat atas ni terjadi kat korang, apa pilihan korang? Meh la share. Hehe. 



Nota Cik Rimau : Sedih nie. Ada orang kutuk Cik Rimau. Huwaaaaaaaaaaaa..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...