Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

14 Mei 2011

Kata-kata Merupakan Satu Doa.. Dah Tu, Tak Reti-reti Ke Nak Cakap Yang Baik-baik Je???

Assalamualaikum and selamat malam...


Tajuk entri aku ni, macam ayat marah je kan? Jangan salah faham ye. Tajuk memang nampak macam tengah baran. Tapi sebenarnya tak. Hanyalah teguran untuk sesetengah orang yang aku kenal. Yang gemar cakap benda bukan-bukan. Kadang-kadang yang menyebabkan aku naik radang. Huhu.


Contohnya, dari segi makan. Nak bagi korang lebih faham, korang baca dulu dialog kat bawah ni.

DIALOG 1
A : Ko tengah minum air apa tu?
B : Tak kenal ke? Carlsberg la.
A : Ish ko ni. Tak baik la cakap macam tu.
B : Ek eleh. Rileks la beb. Betul la aku minum Carlsberg. (Padahal minum air teh je.)


DIALOG 2
A : Ko makan apa tu wei. Nampak sedap je.
B : Haah. Memang sedap pun. Aku makan ba** ni. Ko nak ke?
A : Apa ko ni. Tak baik la main-main macam tu. 
B : Rileks la. Main-main je pun.


Ok. Dialog kat atas ni rekaan je okeh. And sebagai contoh je. Dari dialog kat atas ni, korang boleh nampak apa yang aku cuba sampaikan. Bagi yang beragama Islam, aku rasa tak elok la kalau korang bergurau macam ni. Maybe saja-saja nak gurau. Tapi bagi aku, kalau korang cakap korang makan benda-benda haram tu, automatik aku bayangkan korang tengah makan benda-benda tu. 


Aku tak sure mana aku dengar. Mungkin dari ustaz aku dulu kot. Dia pernah cakap, jangan cakap makan benda-benda haram tu. Contoh korang minum air yang botolnya bentuk lebih kurang dengan botol arak. Jangan la pulak korang cakap yang korang tengah minum arak. Dari apa yang aku ingat, ustaz aku cakap, jangan cakap macam tu walaupun niat nak main-main. Sebabnya, apa yang kita cakap tu la yang kita makan. Betul la tu. Aku setuju dengan apa dia cakap. Dah tau korang tu orang Islam, jangan la cakap bukan-bukan pasal apa yang korang makan. Tak geli ke?? Huh!


Itu pasal makan. Pasal saja-saja cakap pun, jangan la main cakap lepas je. Contohnya, macam kes yang kerap kita dengar kat berita baru-baru ni. Kes simbah asid kat area Brickfields and kawasan sekitarnya. Untuk makluman korang, aku agak takut dengar berita tu. Sebabnya, rumah aku dekat je dengan kawasan-kawasan tu. Mana la tau kan, kot-kot nasib tak baik jadi mangsa. Tak sanggup nak bayangkan. Mintak dijauhkan. Amin..


Dari apa yang aku dengar kat tv, banyak mangsanya di kalangan pejalan kaki. Lagi la aku seriau. Takut aku nak keluar merayap sekarang ni.Yang tak bestnya, ada someone yang aku kenal ni. Memang la dia baik. Cuma gurauan dia tu yang aku tak suka. Dia suka takutkan aku dengan cerita orang simbah asid tu. Dia kata hati-hati la kalau naik bas. Selalu yang naik bas jadi mangsa. Geram betul la. Dia tuju kat aku pulak tu. Aku dah la takut. Nak usik-usik macam tu pulak. 


Walaupun main-main je, aku takut la kan kalau-kalau apa yang dia takut-takutkan aku tu jadi kenyataan. Kata-kata kan satu doa. Kalau dah asyik ulang cakap benda yang sama je, tak mustahil boleh jadi benda tu. Dah kira macam kita mintak kat Dia benda tu jadi. Hentikanlah ulang cakap macam tu. Boleh tak?? Huhu.



Nota Cik Rimau : Tengah layan cerekarama kat tv3 ni. Sejadah Kaabah. Best cerita ni. Ada tunjuk hubungan rapat antara adik beradik. Pengorbanan ibu yang bersusah payah nak besarkan anak. Menjahit la, meniaga nasi lemak la. Anak yang sanggup bekerja part time masa belajar and sanggup meniaga nasi lemak dengan berbasikal je sebab tak nak susahkan mak. Sanggup temankan emak dia menjahit sampai ke tengah malam. Emak yang tegas and anak-anak yang bijak. Kesimpulannya, aku suka cerita ni. Sedih. And mengingatkan aku serba sedikit tentang kehidupan aku satu masa dulu.. :-(

4 ulasan:

HALIM berkata...

Entah ape la motif si penyimbah asid tu kan?? ^_^

bunga berkata...

bunga pernah gak sebut tapi niat gurau..tapi xsebut benda2 yang tu..sbut ulat..pas tu mak bunga marah..xpasal2 dapat ceramah..tapi lepas ari tu dah xsebut..hee

Cik Rimau berkata...

halim : itu la psal.. hilang akal agaknye.. huhu

Cik Rimau berkata...

bunga : uik.. sebut ulat?? huhu.. cik rimau gli kat ulat.. ehehe.. kan da kne marah.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...