Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

15 Mei 2011

Mabuk Kenderaan

Assalamualaikum and selamat malam..


Aku tengah layan Mentor separuh akhir ni. Persembahan yang aku suka tengok malam ni, of course la Salma. Memang mantap la suara. Lagi-lagi masa nyanyi lagu Safura tadi. Hebat la. Shiha macam ada yang tak lepas je masa lagu first tadi. Ratnah biasa-biasa je kot. Iqa best jugak la. Idea Edry tu kreatif. Untung la dapat Edry sebagai mentor. Ada can nak menang. Huhu.


Ok. Tak payah komen banyak. Korang boleh tengok sendiri. Itu pandangan aku. Jangan marah ye kalau ada protege korang yang aku komen tak best. Hehe. Pandangan orang berbeza kan. :-) Berbalik pada tajuk. Korang pernah tak alami masalah ni. Mabuk kenderaan. Maksudnya, asal korang naik kenderaan je mesti rasa pening and loya. Rasa nak muntah je. Macam ada something kat dalam kereta tu buat korang rasa macam tu. Padahal takde menda pun. Tak kisah la naik apa pun kecuali motorsikal, mesti korang rasa macam tu. Pernah tak??


Maybe ada yang pernah. Sama la dengan aku. Dulu aku tergolong dalam kategori tu. Memang tak boleh tahan. Naik je kereta or van, tekak terus jadi loya. Naik bas apatah lagi kan. Mesti muntah punya. Memang seksa la. Asal ada rombongan asrama yang nak pergi jauh-jauh, aku seboleh-bolehnya elakkan diri daripada join. Takut muntah. Kalau join pun, mesti aku spare plastik. Tak pun bawak la minyak angin or ubat tahan muntah. Sengsara betul rasanya. Aku lagi prefer naik motor kalau nak ke mana-mana. Sebab naik motor tak perlu nak cium bau kereta or kenderaan berbumbung. Sengal betul kan?? 


Tapi bila aku mula belajar kat KL dulu, aku terpaksa jugak naik bas setiap hari. Nak buat macam mana? Dah itu je kenderaan yang memudahkan pergerakan nak ke kelas. Nak bawak motor? Bawak motor pun tak reti. Nak naik teksi? Sama jugak. Terpaksa cium bau yang memualkan tekak tu. Aku tak sure bau apa kat dalam kenderaan yang buat aku jadi loya. Mungkin bila pasang aircond or bau enjin. Mungkin la. 


Tapi kan, yang peliknya, bila dah biasa naik bas, masalah mabuk kenderaan tu macam terus lenyap. Sekarang ni, aku langsung tak rasa loya dah kalau naik bas, van or kereta. Alhamdulillah. Kalau tak, bayangkanla berapa banyak kursus jauh-jauh yang terpaksa aku tolak. Bersyukur sangat dah tak macam dulu. Tapi kalau naik bas tu, bergantung pada bau jugak la. Kalau bau enjin kuat, terpaksa tahan la. Cuma dah boleh control rasa nak muntah tu. Tak kisah la. Janji dah ok... Hehe...


So, pada korang yang tau petua or cara nak kurangkan rasa loya bila naik kenderaan, sila-silakanla berkongsi. Kot-kot ada yang menghadapi masalah macam aku ni, boleh la praktikkan bila naik kenderaan. Ye tak. Berkongsi ilmu tu bagus. Sila-silakanla ye.. Boleh aku try.. Huhu.



Nota Cik Rimau : Dah mula gila kat Nashrin and V.I.P. Lagu and suara sedap. Cik Rimau suka... :-)

8 ulasan:

Bapak berkata...

dulu masa kecil2 selalu gak muntah masa naik bas. lama2 tak dah, mungkin alah bisa, tegal biasa...heheh

bunga berkata...

bunga naik pe pom lau duk tempat penumpang jadi ngntuk n tido..hahaha..sbb tu lau naik motor ngn arwah abh bunga dulu selalu tanya..'kak tido ko' bunga akan jawab dop la..padahal dah sengut2..hahaha..

mentor bunga tengok..bunga suka ika..hehe..malam tu salma cam salah pilih lagu..haha..tapi suara dia mmg mantopp..

Ayie Abas berkata...

Cik Ija...masa kecik2 dulu Ayie pun pernah gak muntah masa naik bas...tapi kejap aje bila dah besar terus Okey...^_^
Cik Ija...aduhaiii...Ayie teringin sgt nak taip mesej di Buku Tamu...tapi apa kan daya kotaknya rendah sgt manakala skrin komputer Ayie kecik sgt...tak dpt nak taip mesej...+_+
Cik Ija...slmt petang...^_^

rj Etika berkata...

tido la dalam kereta. mesti tak rase nak muntah loya loya macam org mengandung dah. err..boleh pakai tak petua ni? heheh~

Cik Rimau berkata...

Bapak : hehe.. same la dgn cik rimau..

Cik Rimau berkata...

bunga : skrg ni cik rimau suke tido dlm bas.. hak3.. mngantuk tol time lek keje.. huhu..

ika best gak.. bertuah die dpt edry sbg mentor.. edry otak kreatif.. :-)

Cik Rimau berkata...

Ayie : Huhu.. cik rimau smpai ke besar muntah.. tp smnjak dok kl ni, dah xde dah.. senang nak ke mane2.. hehe

Cik Rimau berkata...

rj Etika : haha.. pernah dah buat dulu.. xmaunye jd.. terjaga je tetap rase nak muntah.. kih3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...