Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

24 Mei 2011

TAPI...

Assalamualaikum and selamat sejahtera..


Apa khabar korang semua? Kalau ada yang perasan la kan, aku dah agak kurang merayap ke rumah korang sekarang ni. Bukan aku sombong tau. Internet kat rumah aku ni agak lembab. Bukan agak dah. Dah memang lembab pun. Hangin je. Buat masa ni aku singgah balik ke blog korang-korang yang singgah sini je. Tapi jangan risau. Internet ok nanti aku singgah balik blog korang semua. Sementara je. Huhu. Kat office pun tak boleh mengular sangat. Kerja banyak nak kena settle. Lunch hour pun tak berapa nak sempat untuk merehatkan diri dalam erti kata rehat yang sebenar. (Abaikan ayat hampeh ni ye.)


Actually, malam ni aku tak berapa ada idea untuk membebel kat sini. Tapi, aku tetap jugak nak merapu kat blog ni. Tak sah kalau sehari tak menaip panjang-panjang. Hehe. Disebabkan aku nak jugak membebel, aku fikirkan jugak la apa yang nak ditulis. Dapat la satu idea. TAPI. Ada apa dengan perkataan ni ek? Ada la benda yang nak aku ceritakan. Bukan nak belajar grammar ye. Just nak mintak pendapat korang semua. 


TAPI. Perkataan ni selalu sangat kita guna. Even dalam komunikasi seharian kita pun ada guna perkataan ni. TAPI selalunya digunakan di awal ayat or sebagai penyambung ayat. Contohnya : "Aku senyum kat dia, tapi dia tak balas pun." Perkataan TAPI digunakan di tengah ayat. Kiranya berfungsi sebagai penyambung ayat la kan. (Aku bukan pakar bahasa. Aku tak tau perkataan sesuai untuk digunakan. Hope korang faham apa aku nak sampaikan ni.)


Penggunaan TAPI kat contoh yang aku bagi tu, boleh la dikatakan betul. Yang aku pelik tu kan, ada beberapa orang yang aku kenal, guna perkataan TAPI kat hujung ayat. Agak janggal pada aku. Nak tegur karang, kata nak tunjuk pandai pulak kan. So, diamkan jela. Cerita je kat sini sudah. Ok. Contoh macam ni la. 

"Aku nak beli baju warna hitam yang aku tengok semalam tu, takde tapi."


Pada pandangan korang la kan, pelik tak ayat ni? Pada aku, agak pelik la. Sebab aku dah biasa diajar gunakan perkataan tu di permulaan or pertengahan ayat. Ye, memang perkataan sebenarnya TETAPI. Cumanya, kita dah biasa gunakan TAPI sahaja. Secara jujurnya, aku memang rasa pelik nak guna perkataan TAPI kat hujung ayat. Pandangan korang macam mana pulak?



Nota Cik Rimau : Cik Rimau harap takde yang terasa. Cik Rimau cuma meluahkan rasa pelik Cik Rimau ni. Huhu. Terpaksa taip laju-laju lor.. Mau layan Sahara. Papai korang. Selamat malam.

6 ulasan:

Prince Halilintar berkata...

prince pun suke gune perkataan tapi ni..tapi xpernah lagi gune perkataan tapi ni dibelakang ayat..hehe

Ayie Abas berkata...

CIK IJA...SAMA ADA PERKATAAN TETAPI atau TAPI...SAMA SAJA MAKSUDNYA.
PERKATAAN TETAPI LEBIH BYK DIGUNAKAN UNTUK BAHASA YG STANDARD @ RASMI...MANAKALA KATA 'TAPI' BYK DIGUNAKAN DLM PERBUALAN HARIAN ATAUPUN PENULISAN YG TAK FORMAL.
CIK IJA...(internet lembab ke...? kesiannye)...SELAMAT MLM...^_^
CIK IJA...JGN LUPAKAN DAKU...^_^

bunga berkata...

haha..bunag pun banyak guna..aa

Cik Rimau berkata...

Prince : tau xpe.. jarang la dgr.. hehe

Cik Rimau berkata...

Ayie : uih.. perli ke.. hahaha tq

Cik Rimau berkata...

bunga : uik.. yeke.. hehe.. jgn marah nooo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...