Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

15 Mac 2011

Senyum.. Tak Perlu Kata Apa-apa

Hai semua. Saja nak berceloteh sebelum tidur. Tiba-tiba je rasa nak buat entri pasal senyum. Selalu kan kita dengar, "Senyum itu sedekah". Lagu pun ada cerita pasal senyum. Tadi kat office pun ada dapat surat edaran daripada MAMPU pasal kempen senyum. 

Tapi aku still tak faham satu benda. Kenapa payah sangat orang kita nak senyum? Bukan la  maksud aku kita kena senyum pada semua orang yang kita jumpa. Bukan ok. Tapi kalau pada semua lagi bagus kan. Tapi kalau rasa payah nak senyum kat semua, sekurang-kurangnya senyum la pada orang-orang yang kita kenal. Jangan kira pangkat or darjat. Just senyum je okeh.

Aku tak tuju pada sesiapa ye. Cuma aku ada la kenal beberapa orang yang sangat la susah nak maniskan muka bila terserempak kat mana-mana. Bukan kita mintak tunduk hormat pun kan? Senyum je kot. Susah ye? Kadang-kadang tu kan, rasa geram je kalau kita senyum tapi tak dibalas. Siap dapat jelingan sebagai balasan. Adeh.. Peritnya. Rasa tak nak senyum lepas tu pun ada. Tapi aku terlebih ramah. Sah-sah la aku senyum kalau terjumpa sesiapa yang aku kenal. Kalau tak kenal pulak, aku senyum kalau orang tu muka manis je. Kalau macam singa, tak berani teman.. Hehe


Nota Cik Rimau : Jom kita sama-sama support kempen senyum. Hehe. (Cik Rimau dengar jiran sebelah rumah bergaduh. Ayah marah anak kot. Seram Cik Rimau dengar. Banyak kali dah ni.. )

12 ulasan:

Encik Amman berkata...

hehe.. ku kalau berjalan lepas tu nampak org tu jalan tgk kita..auto trus senyum.. takkan nak wat muka dek je kan.tak best la. lagi2 kalau lalu depan org yg berusia. rasa hormat tu ade. :)

ayat "senyum tak perlu kata apa2" memang merujuk kat lagu Malique kan, tapi banyak status kwn2 kat facebook guna ayat ni sebagai klu dia tgah senyum. tp sebenarnye dia ngah panas. hehehe. sindir menyindir amalan sopan org melayu haha.

Senyum..tak perlu kata apa2 (sambil meletakkan tangan di dada dan mata pandang ke atas) haha

Cik Eliza berkata...

kalau awek/pakwe msj boleh pulak senyum sorang-sorang depn hp, hahahaha!

senyum lah pada semua, mcm lagu raihan , :P

Mohamadazhan hjDesa berkata...

salam

kalau cik rimau senyum risau juga tgk taring dan gigi menakutkan.hehehe

senuym itu sedekah tanpa modal...:) :)

- mrs koroe - berkata...

:)

senyuman paling comel untuk cik rimau .

hee

aLieF si Muncung ManiS berkata...

alief pun tak senang dgn orang yg tak layan bila kita senyum dgn diaorang..hhuhuhu..penat je alief tunjuk gigi comel alief ni..hueheehe

Cik Rimau berkata...

encik amman : yup.. cik rimau pon.. klu tersermpak dgn org2 yg pangkat makcik pakcik, cik rimau senyum.. hormat.. betul tu encik amman.. byk gune lagu tu sbg tanda tahan marah.. hak3..

Cik Rimau berkata...

cik eliza : uik.. siapakah yg dimaksudkan tu.. cik eliza ye.. haha

Cik Rimau berkata...

azhan : salam.. amboi.. perli cik rimau ke?? huhu

Cik Rimau berkata...

mrs koroe : hehe.. tq2..

Cik Rimau berkata...

alief : tu la kan.. penat je snyum kat org2 mcm tu.. xsnyum pon xpe.. hak3.. er.. comel ke gg alief?? haha

kay_are berkata...

kacap luar, kacap dalam, kacap sanan sini <-- betul ke lirik? hee.. memang r kne senyum tapi kadang2 bile kte senyum2 ++ kat pompuan, die kate kte nak menggatal lak.. tu bese jarang2 nak senyum tu.. huu

Cik Rimau berkata...

kay_are : ntah la.. xtau betul ke x.. haha.. lor.. jgn la senyum lebih2.. sikit2 je dah.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...