Followers

MAKLUMAN! MAKLUMAN! MAKLUMAN!

Untuk makluman semua yang masih sudi membaca blog Cik Rimau, mulai 26 Ogos 2013 ni Cik Rimau akan mula post entri novel hasil tulisan arwah adik. Ada sesetengahnya dah siap ditulis. Ada jugak yang baru siap separuh jalan. InsyaAllah Cik Rimau akan cuba habiskan novel-novel yang tertangguh tu. (Ada sesetengah novel ditulisnya hasil idea Cik Rimau. So, maybe boleh tolong sambung.) Harap korang enjoy. Kalau ada sebarang kritikan dan komen untuk penambahbaikan amatlah dialu-alukan. :-)

25 Februari 2011

Dunia Baru SSM

Assalamualaikum and selamat malam semua.. 

Cuaca agak sejuk malam ni. Kat luar hujan still tak nak berhenti. Tapi ok la kan. Hujan itu rahmat. And dapat membantu aku tidur dengan lena malam ni. Itu semestinya. Persiapan  yang bagus untuk hadir dengan cerianya kat sambutan Family Day SSM esok. Haha.

Pagi tadi aku dah bangun awal dah. Alarm handphone bunyi pukul 5.30 pagi. Tapi aku bangun, pandang jam sekejap pastu terus matikan alarm. Tutup mata balik. Terus bantai tidur. Sekali terjaga balik dah pukul 5.50 pagi. Ambik kau. Orang kat surau pun dah mengaji. Apa nak jadi entah aku ni. Kelam kabut pergi mandi. Turun ke tempat bas pukul 6.40 pagi. Kan dah lambat tu. Disebabkan hadiah untuk Family Day SSM tu, aku pun turun kat LRT Bangsar ambik teksi ke pejabat. Hehe.

Hurrmm.. Harini secara keseluruhannya aku rasa agak sibuk jugak la. Bukan aku je. Aku rasa semua orang pun busy kat SSM tu. Pagi tadi dalam pukul 9.15, bos adakan mesyuarat seksyen. Mesyuarat kali ni membincangkan rombakan tugas untuk semua staff SSM termasuk pegawai. Aku sangat-sangat setuju dengan rombakan kerja yang dibuat oleh bos baru aku ni. Aku rasa banyak kebaikannya daripada sebelum ni. 

So lepas ni, kalau ada staff dari bahagian lain call tanya hal-hal yang dorang perlukan penjelasan, semua orang dah boleh jawab kalau cara kerja yang baru ni diamalkan dengan sistematik. Tak semestinya bila staff yang handle satu-satu hal tu cuti, semua orang tak tau nak jawab apa and terpaksa tunggu sampai staff tu masuk kerja balik. Tak best la macam tu kan? Hehe.

Banyak jugak yang dibincangkan dalam mesyuarat tadi. Aku dapat rasakan yang kebanyakan staff berpuas hati dengan perubahan yang dibuat oleh bos SSM yang baru ni. Aku pun suka dengan cara  bos baru ni kendalikan SSM. Dia tegas dalam hal kerja tapi sangat bertimbang rasa dalam hal-hal kebajikan staff. Aku suka cara dia bekerja. Hope dia tak tukar la. Tak nak la asyik tukar bos je. Tak best tau. Baru je nak kenal rapat dengan satu-satu bos tu, dah dorang dapat tukar pulak. Haisshh..

Meeting tamat dalam pukul 11 lebih. Lepas tu balik ke SSM semula. Siapkan kerja mana yang sempat dulu sebab nak gerak ke Jalan TAR. Cik Nita nak cari barang untuk dijadikan hadiah sempena hari jadi staff SSM yang lahir pada bulan Januari and Februari. Dah dapat cari hadiah gerak pulak ke CM untuk ambik tempahan souvenir kat akak Perak yang kelakar tu. Singgah kejap kat KFC beli makanan. Terpaksa bungkus je sebab jam dah nak dekat pukul 3 petang dah masa tu. 

Sampai je kat office terus bawak naik souvenir tu. Makan sekejap pastu turun surau. Settle solat, naik SSM balik sambung kerja. Time tu hujan dah mula turun sikit-sikit. Aku pulak kelam kabut siapkan kerja mana yang sempat. Aku nak siapkan semua kerja yang ada sekarang ni memandangkan 1 Mac 2011 ni tugas baru staff SSM akan berkuatkuasa. Tak nak la nanti pening nak fikir banyak benda pulak. Hehe.

Dalam pukul 4 petang, kitorang semua berkumpul untuk umumkan keputusan teka berapa jumlah coklat dalam balang and berapa harga satu hamper besar tu. Aktiviti ni salah satu daripada agenda yang dimasukkan dalam program Family Day SSM. Nak bagi semua merasa terlibat dengan Family Day tu walaupun esok kemungkinan ada lima orang yang tak dapat join. Tak nak la bagi dorang rasa terpinggir. So, buat la aktiviti ni. 

Keputusan teka jumlah coklat dalam balang berpihak kepada Abang Mok. Hebat la dia teka. Sikit je lagi nak kena tepat. Jumlah sebenar 176 biji, Abang Mok teka 178 biji. Sipi-sipi je nak kena. Aku teka 121 biji. Tak kena langsung. Haha. Untuk kuiz teka harga hamper pulak, Kak Ana yang menang. Dia teka RM 54.20. Jumlah sebenar RM 55.00. Sikit je lagi nak betul. Aku bantai teka RM 65.00. Jauh bebenor. Bertuah dorang. Dapat la satu hamper besar sebagai habuan. Huhu.

Lepas tu, ada pulak sesi penyerahan souvenir kepada semua staff. Segan aku nak ambik mug tu. Ambik tu pun nak bergambar bagai. Macam dapat anugerah je lagaknya. Haha. Bos memang sporting la. Layan je kerenah anak buah dia yang tak berapa nak betul ni. Bos macam ni la best. Sporting kena pada tempatnya. Hik hik hik. 

Tepat 4.30 petang, kitorang yang mana pilih WP1 terus menghilangkan diri. Tak mau lambat. Faham-faham je kalau hari Jumaat. Jalan cepat jammed. Lagipun, kitorang dah terbiasa balik tepat 4.30 petang. Alasan je jalan jammed tu. Kih kih kih.

Esok aku plan nak ke office dulu. Nak letak cermin yang Abang Mat tak nak guna tu dah kat atas meja aku, nak alih wayar internet ke tepi meja and nak sambung siapkan kerja mana yang patut. Ikutkan esok aku pergi dengan Kak Su. Tapi dia nak terus pergi ke Taman Desa Water Park tu. Tak jadi la aku tumpang. Esok mungkin aku tumpang kereta Cik Nita kot. 

Aku tak tau lagi nak pakai baju warna apa. Dorang dah tetapkan pakai t-shirt merah yang ditempah masa Taklimat Orientasi pegawai lantikan baru haritu. Nak bagi nampak seragam. Tapi aku malas nak pakai t-shirt tu dari rumah. Nak pakai kat sana nanti. Barang-barang nak bawak esok pun tak kemas lagi. Buatnya ada yang terlupa nak bawak, tak dapat la nak berendam dalam air. Haha. (Takut orang pedajal tolak aku dalam air je. Kena la prepare awal kan.. Hehe.)


Nota Cik Rimau : Tadi Cik Rimau malas nak tangkap gambar. Kalau tak dah lama Cik Rimau tempek kat sini bagi korang tengok macam mana meriahnya masa bagi hadiah-hadiah tu tadi. Hehe.. Psssttt.. Nasib baik dah boleh pasang balik pakcik Nuffnang aku ni. Kalau tak mau jugak, mau aku buang terus.. Hehe.

4 ulasan:

Suhami Ahmad berkata...

woooo bestnya aktiviti pejabat...jeles atok....Dulu big boss SSM yang Datuk Karim tu dah jadi boss tempat atok tau

Cik Rimau berkata...

Hehe.. Memang best.. Errr.. Atok, SSM nie singkatan utk Seksyen Sumber Manusia la tok.. Atok tengok entri lame Cik Rimau.. Saje singkatkan xnak tulis panjang2.. hehe

sekamar rindu berkata...

salam...

wahh ada kuiz teka harga hamper lagi.

boleh agakkan harga tuuu..

Cik Rimau berkata...

Hehe.. Tapi x bernasib baik.. Nasib baik smlam bernasib baik.. ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...